Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nezaposleni manje koriste preventivne preglede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlene osobe u Hrvatskoj gotovo dvostruko manje odlaze na sistematske zdravstvene preglede i znatno manje provjeravaju krvni tlak i šećer u krvi, pokazuje istraživanje objavljeno u novom tematskom broju časopisa Croatian Medical Journal posvećenom siromaštvu i ljudskom razvoju.

Istraživanje je pokazalo da i nezaposleni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa rjeđe odlaze kod liječnika nego njihovi zaposleni kolege, te se znatno rjeđe cijepe od gripe unatoč tome što imaju kroničnu bolest.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Tako se pokazalo da u korištenju preventivnih mjera zdravstvene zaštite postoje bitne razlike, iako je jedan od glavnih ciljeva javnozdravstvene politike jednaka dostupnost zdravstvene zaštite svima.

Jedino istraživanje koje se dosad u svijetu bavilo tim pitanjem
provedeno je u Australiji, a došlo je do sličnih rezultata, tj. da je preventivna zdravstvena zaštita manje dostupna nezaposlenim osobama.

Istraživači iz Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' u zaključku ističu kako bi jedan od glavnih uzroka rjeđeg korištenja preventivne zdravstvene zaštite mogli biti psihološki problemi nezaposlenih, poput depresije i tjeskobe.

Stoga bi zdravstveni sustav morao posvetiti dodatnu pozornost socijalno ugroženim skupinama poput nezaposlenih osoba, ističe se u zaključku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene