Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kosor odgovorila Milanoviću

'Nevjerojatno je da komentira nešto što nije vidio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je kako se još usuglašava prijedlog o izmjena zakona o izbornim jedinicama.

Dodala kako joj je teško komentirati ocjenu čelnika SDP-a Zorana Milanovića da su osnova za Vladino i HDZ-ovo prekrajanje izbornih jednica krivotvoreni popisi birača, budući da Milanović nije vidio nikakav prijedlog zakona i nema ni jednu relevantnu informaciju.

'Teško je to više komentirati zato što je nevjerojatno to da Milanović komentira nešto što nije vidio', kazala je premijerka Kosor pred Banskim dvorima, odgovarajući na pitanje novinara nakon današnje sjednice Vlade.Milanović je danas u Splitu izjavio kako je izmjena izbornih jedinica utemeljana na krivotvorenim biračkim popisima, odnosno činjenici da se u dvije izborne jedinice u zadnjih deset godina pojavilo 100.000 novih birača.

Kosor je kazala kako joj je nevjerojatno da Milanović komentira nešto što nije vidio. On, budući da je čelnik stranke oporbe, nije vidio nikakav prijedlog zakona i nema ni jednu relevantnu inofmaciju o tome, pa bi bilo logično da to ne komentira dok ne vidi', rekla je Kosor i dodala kako se zakonski prijedlog još usuglašava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hrvatska je pomorska zemlja' Kosor: Nastojat ćemo pomorcima olakšati odlazak u mirovinu Slika nije dostupna Odgovor na usuglašavanje HDZ-a Milanović optužio HDZ za izborni inženjering, oni mu poručili da ga je strah

>> 'U uređenoj državi ne smije biti krivotvorenja biračkih popisa'

>> Kosor: Milanović je trčao na svaki poziv Sanadera!

'Prijedlog zakona još usuglašavamo i onda ćemo ga pokazati i Milanoviću i tada će ga moći komentirati', dodala je.Podsjetivši na preporuku Ustavnoga suda da treba treba izmijeniti zakonske odredbe kako odstupanje u broju birača u svakoj izbornoj jedinici ne bi bilo veća od pet posto, a što je do sada bio slučaj, Kosor je ustvrdila kako je simptomatično da SDP smatra kako ni jednu odluku, prijedlog i sugestiju Ustavnog suda ne treba poštovati i uvažavati.

'Mi u vladi smatramo upravo suprotno, dakle da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi', rekla je Kosor i dodala kako je SDP ignorirao više odluka Ustavnoga suda.'Oni su to ignorirali u nebrojenim slučajevima, od odluke Ustavnog suda o isplati duga umirovljenicima, do referenduma. To nije dobro jer se instuticije hrvatske države moraju čuvati, jačati, a jedna od institucija je Ustavni sud', kazala je.

Kosor smatra kako Milanović ne bi trebao komentirati ni situaciju oko zatvaranja Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima o ulasku u EU koje se, po Milanoviću, komplicira. 'On zapravo ne bi trebao komentirati posao oko Poglavlja 23 zato što ni jednom svojom odlukom stranka kojoj je na čelu nije pridonijela da se to poglavlje uspješno zatvori', kazala je Kosor i dodala kako je upravo SDP na čelu s Milanovićem bio protiv donošenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o policiji. A ti su zakoni, naglasila je, mjerila za zatvaranje Poglavlja.



'Zapravo je potpuno neprihvatljivo slušati te procjene svakodnevno, a pritom, da se njih pita, da se Milanovića pita, a prema rekacijama na ove zakone, onda Poglavlje 23 ne bismo zatvorili još sljedećih 50 godina', ustvrdila je.Upitana za komentar Milanovićeve izjave kako, budući da Europska komisija za jesen priprema izvješće o napretku Hrvatske, Hrvatska nije sigurna da će završiti pregovore do kraja lipnja, Kosor je odgovorila kako 'nema više vremena komentirati to što kaže Zoran Milanović'.

'Kao što vidite, radimo i vikendom. Ključno je da mi radimo, svakodnoveno i tijekom vikenda, jer su ovo posljednji metri u kojima savladavamo sve prepreke kako bismo zatvorili P23 i kako bismo uspješno zaključili pregovore. I mi ćemo to činiti i dalje bez obzira koliko SDP u tome ne sudjelovao', poručila je Kosor istaknuvši kako se od SDP-a kao stranke oporbe, za razliku od vladajuće koalicije koja ima čvrstu potporu parlamenta, ni ne očekuje da bilo što radi. 'Stvari su tu vrlo jasne i stabilne, treba samo raditi, manje pričati, a više raditi', zaključila je Kosor. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene