Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je to moguće?

Nevjerojatna priča: Makarani od parkiranja zaradili 4 milijuna, a uplatili 0 kuna PDV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makarska 'masno' zarađuje na parkingu, a pronašli su i način kako da izbjegnu plaćanje PDV-a.

Grad Makarska je od naplate parkinga prošle je godine utržio 4.233.758 kuna, u siječnju ove godine parkinzi su gradskoj vlasti donijeli 176. 503 kune, a u veljači 182.494 kune.
No, Grad nije dužan plaćati PDV u državni proračun, stoji u odgovoru koji je Slobodna Dalmacija dobila iz makarske gradske uprave!

Razlog? Mišljenje Ministarstva financija koje je objavljeno 31. siječnja 2014. godine, a u kojem se napominje da 'se za potrebe Zakona (o PDV-u - op.a.) vlastitim pogonom smatra komunalno društvo ili druga pravna osoba koju je za obavljanje navedene djelatnosti osnovala jedinica lokalne samouprave.

Budući da uslugu naplate parkiranja obavlja jedinstveni upravni odjel koji je dio jedinice lokalne samouprave, a ne posebno komunalno društvo, na uslugu naplate parkiranja, ako je u djelokrugu rada tijela, ne obračunava se PDV, neovisno o tome je li jedinica lokalne samouprave upisana u registar obveznika PDV-a ili nije'.

VIDEO Ima li kraja apsurdima u Hrvatskoj? Ova se škola naočigled raspada

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) policija traži napadača Drama u Makarskoj: Djelatnika parkinga poprskao suzavcem i opljačkao ga

Na računima za parking koje izdaje Grad Makarska stoji da 'Poduzetnik nije u sustavu PDV-a prema članku 90. Zakona o PDV-u; PDV nije obračunat'. U članku Zakona o PDV-u na koji se pozivaju u izdanom računu stoji da se 'malim poreznim obveznikom smatra pravna osoba sa sjedištem...., čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230 tisuća kuna'. Budući da je ubrani prihod makarskih parkinga prošle godine za 18 puta veći od maksimalne svote od 230 tisuća kuna, jasno je da Grad ne spada u tu kategoriju.

U cijeloj priči dodatnu dimenziju daje i činjenica da su lokalni mediji u srpnju 2013. objavili vijest da će od početka 2014. sve jedinice lokalne samouprave postati obveznice plaćanja PDV-a za gospodarske djelatnosti od kojih ubiru godišnje prihode veće od 230.000 kuna.

Neki drugi gradovi, poput Trogira i Omiša, koji također imaju vlastiti Pogon na naplatu parkinga plaćaju PDV, neslužbeno je doznala Slobodna. Porezna uprava o makarskom slučaju nije se očitovala.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene