Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drama na granici

Kamp-kućica koja je mogla spasiti jednu unesrećenu obitelj ipak neće stići na odredište: "Samo smo htjeli pomoći Petrinji"

Kamp-kućica ostala je s bosanskohercegovačke strane granice
Kamp-kućica ostala je s bosanskohercegovačke strane granice Foto: DNEVNIK.hr
Kamp-kućica koja je mogla poslužiti nekoj od promrzlih obitelji da ne spava na hladnoći vratila se u Ljubuški. Petorica prijatelja iz BiH imala su najbolje namjere da pomognu unesrećenima u potresu u Petrinji, ali hrvatska birokracija i ovoga je puta bila neumoljiva.

Petorica prijatelja iz Ljubuškog htjela su donirati kamp-kućicu nekoj obitelji s potresom pogođenog područja. Pronašli su svog sunarodnjaka koji je donirao kamp-kućicu i ubrzo su krenuli s organizacijom prijevoza na petrinjsko područje. Uz privremeni smještaj za unesrećenu obitelj, prikupili su i deke, hranu, vodu, odjeću... 

Pročitajte i ovo Potres u BiH 3,0 Novi potres jutros u BiH, osjetio se i u našoj zemlji: "Probudio me, zatreslo i tutnjalo" Potres pogodio BiH "Poput neke eksplozije" Snažan potres pogodio BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Tresao se plafon, zidovi, stolovi. Trenutak do rušenja je falio"

Iako je vlasnik kamp-kućice zametnuo papire, humanitarci iz Ljubuškog sve su unaprijed provjerili i s carinicima dogovorili na koji način mogu prijeći granicu. Rečeno im je da samo donesu broj šasije kako bi se sve provjerilo s Interpolom i da će moći prijeći granicu.

No nije bilo tako. Granicu nisu prešli, iako su pokušavali na čak tri granična prijelaza. Carinici su bili neumoljivi na graničnom prijelazu Nova Sela, Orahovje i na prijelazu Vinjani Donji, a njihova pustolovina trajala je cijelu noć. 

Spasonosna vijest stigla im je u nedjelju navečer kada je Civilna zaštita objavila upute za dostavu pomoći Hrvatskoj iz inozemstva. Pozvali su organizatore dostave humanitarne pomoći da prije kretanja na put dostave svoje podatke na e-mail: occz@civilna-zastita.hr.

Momci su to i učinili i ponadali se da je njihovim mukama došao kraj. U formularu su naveli sve podatke koje je Civilna zaštita zatražila, no ni to nije pomoglo. 

"Ispunili smo sve što je traženo, sve smo naveli i predvečer poslali mail, no ipak smo dobili odbijenicu. Nismo imali druge nego vratiti se u Ljubuški", rekao nam je Alen, koji je samo želio pomoći. 

"Rečeno nam je da kamp-kućicu nikako ne možemo prevesti jer nema papire i nije registrirana i da carinici ne mogu odobriti prijelaz granice", dodao je Alen. 

"Izgubili smo dva dana, htjeli smo ovo slobodno vrijeme i svoj godišnji odmor iskoristiti kako bismo pomogli Petrinji, no ništa od toga. Razočarani smo!" istaknuo je. 

Kamp-kućica trenutačno je u Ljubuškom, no bit će vraćena vlasniku jer nema nikakva izgleda da dođe do potrebitih. Ostalu humanitarnu pomoć koju su prikupili poslat će kombijem.  

Obavijest MUP-a o upućivanju humanitarne pomoći iz inozemstva potražite OVDJE.

Ministarstvo financija objavilo je i detaljne upute o carinskoj proceduri za one koji žele dostaviti pomoć iz inozemstva. Detalje potražite OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene