Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čuvate se phishing prevara

Uplate na lažni račun: Nasamario tvrtku i izvukao više stotina tisuća kuna

E-mail (Foto: Getty Images)
E-mail (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Policija traga za nepoznatim prevarantom kojemu su iz poduzeća sa slavonskobrodskog područja na lažni bankovni račun, korištenjem tzv. phishing e-poruka, uplatili i ostali bez više stotina tisuća kuna namijenjenih poslovanju s tvrtkom iz Turske.

Iz brodsko-posavske policije u utorak su priopćili da su tijekom siječnja zaprimili prijavu poduzeća sa brodskog područja o računalnoj prijevari korištenjem tzv. phishing e-poruka.

Požalili su se da im je nepoznata osoba putem elektroničke pošte presrela komunikaciju s poslovnim partnerom, tvrtkom iz Turske, tako što im je korištenjem lažne adrese e-poruke dostavila podatke o broju bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge.

Na taj način, u nekoliko navrata, izvršena je uplata nekoliko stotina tisuća kuna na račune tog počinitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti joj 20 godina zatvora! Od milijunašice sa samo 19 godina do prevarantice koja je nadmudrila najveće svjetske moćnike!

Iz policije ističu da utvrđuju sve okolnosti ovog događaja te upozoravaju građane i poslovne subjekte na ovaj oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima BEC - Business Email Comprimise.

Kod ovakvih prijevara, napominju, nepoznati prevaranti predstavljaju se kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike trgovačkih društava da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji oni kontroliraju.

Pročitajte i ovo Prazan novčanik, ilustracija JEDNOSTAVNI SAVJETI ZLATA VRIJEDNI Internetske prijevare u porastu: Domišljatost prevaranata nema granica, ali ima načina kako ih spriječiti da s računa počiste i zadnju lipu

Osim ove vrste internetskih prijevara, u policiji upozoravaju građane te poslovne subjekte i na druge oblike prijevara, kao što je direktorska ili CEO prijevara.

Pozivaju ih i da na na MUP TV YouTube kanalu pročitaju dostupne informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći te pogledaju video Prijevare i računalna sigurnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene