Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni slučajno

Bolje bez kredita nego posao s kamatarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako financijska kriza pogodi banke, nedostatak kapitala uzrokovat će manjak kredita i strože uvjete kreditiranja, najavile su banke više puta. Građani bi pomoć mogli potražiti kod kamatara, što vrlo često završava tragično.

Neke banke u Hrvatskoj već su najavile da građani više neće moći tako lako do kredita. Financijska kriza uzrokovat će nedostatak kapitala. Poslovi sa građanstvom će se nastaviti i dalje, ali s dodatnom pažnjom na kreditnu sposobnost klijenta, najavili su u bankama.  

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa"

No, oni koji ne ispune uvjete banaka mogli bi se, u potrazi za gotovinom, obratiti onima koji manje brinu o kreditnoj sposobnosti svojih klijenata - kamatarima.

Kada pritisak kamatara postane prevelik, a dugovi se ne mogu vratiti, dužnici se nađu u bezizlaznoj situaciji i uočavaju samo očajnička rješenja Toga je bilo i prijašnjih godina, a u vrijeme recesije moglo bi se povećati. Jer ljudima novac treba, a na taj je način do njega lako doći.
 
Ali kada se jednom upadne u 'ralje' kamatara teško se izvući. Slijedi nabijanje kamata, prijetnje, zapljena, premlaćivanje - ubrzo život se pretvara u pakao. 

'Taj osjećaj užasa, prijetnje, osjećaj bezizlaza, postaju kao neka vrst hipnoze i takva osoba ne može razmišljati suvislo', upozorava psihijatar Vladimir Gruden. 

Kada pritisak kamatara postane prevelik, a dugovi se ne mogu vratiti, dužnici se nađu u bezizlaznoj situaciji i uočavaju samo očajnička rješenja.

'Borba ili bijeg. Bijeg je da se odabere smrt, a borba da ubijemo, da uništimo onoga koji je uzrokovao našu tjeskobu', objašnjava Gruden. 

2005. godine, pritisnut dugovima, poduzetnik Davor Cepetić počino je samoubojstvo da poštedi svoju obitelj zlostavljanja kamatara. U zagrebačkom Gornjem Vrapču u svom je mercedesu ubijen građevinski poduzetnik Zoran Mrvelj - presudio mu je čovjek kojem je posudio novac. Dužnik Vilim Karlović zbog duga je ubio svog kuma Adriana Čupića. 

Posljednji pokušaj ipak je spriječila policija - Tihomir Lukić nije uspio u bombaškom atenatu na Sakiba Sivru, kojem je dugovao novac.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene