Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SREDNJI ĆE NAJVIŠE STRADATI

Nema sloge među dobavljačima Agrokora: "Ti su likovi najviše bili protiv i one bivše Uprave"

Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nema jedinstva kod Agrokorovih dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nema jedinstva kod Agrokorovih dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nema jedinstva kod Agrokorovih dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nema jedinstva kod Agrokorovih dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zlatko Marić, vlasnik Sokol Marića (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Nisu svi dobavljači Agrokora jedinstveni i ne podržavaju svi u potpunosti novoosnovanu udrugu dobavljača. Zlatko Marić, vlasnik Sokol Marića, otvoreno kaže da njihovi zahtjevi nisu realni. Stručnjaci pak upozoravaju na moguće posljedice velikih otpisa dugova.

Iako je jedan od većih dobavljača i Agrokor mu je dužan 142 milijuna kuna, Zlatko Marić, vlasnik Sokol Marića, nije u novoj Udruzi dobavljača. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačna objava svih dugova Ključan tjedan za Agrokor: Najvažniji dio posla tek slijedi Slika nije dostupna PREDSTEČAJNI POSTUPAK Vjerovnici od tvrtke Sokol Marić traže 190 milijuna kuna

"Ti isti identični likovi su i prije donošenja Lex Agrokora bili najviše protiv i one bivše uprave tako da mi sve to stavlja sumnju na ukupan razvitak događaja. Ono što se traži mislim da je to nemoguće", kaže Marić.

Kako su dobavljači uglavnom neosigurani vjerovnici očekuje se da će morati oprostiti barem pola dugova.

Uz otpis od 50 posto prema prijavljenim potraživanjima Franck bi izgubio barem 140 milijuna kuna, Vindija nešto manje, oko 135 milijuna, Dukat 75 milijuna kuna, Atlantic gotovo 70 milijuna, Podravka 28 milijuna kuna.

Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr) Zlatko Marić, vlasnik Sokol Marića (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Marić će opstati, ali toliki otpis će, ističe, ugroziti dio gospodarstva. "Govorimo o srednjim dobavljačima koji će najviše nastradati. Mali su kompletirano isplaćeni, veliki će pretrpiti, među ovim velikima ja ne vidim tu velike. Vidim tu samo jedan veliki a to je Franck", kaže Marić.

Dio dobavljača kao i oporba smatraju da povjerenik Ante Ramljak i Vlada rade štetu. "I Plenković i Ramljak su i napravili Lex Agrokor za strane investitore, konkretno za Knighthead koji ima prioritet, koji je najzaštićeniji i koji će sigurno i jedini zaraditi", kaže Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

Premijer Andrej Plenković danas nije želio davati politčke izjave o Agrokoru. Sudski vještak za financije Davor Banović upozorava da još nije sve spašeno i da bi zbog otpisa dugova moglo biti i stečajeva i gubitka radnih mjesta.

"Mislim da tko god govori da to nije strašno, govori na pamet i bez konkretnih podataka. Naravno da je izloženost riziku cijelog gospodarstva jako velika", kaže Banović.

Struka ističe i da je Sberbank sa svojih milijardu eura potraživanja i brojnim pokrenutim tužbama i dalje mač nad glavom i Agrokora i države.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene