Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.250 ili 675 kuna

Zaposleni u zdravstvu će dobiti punu božićnicu, ostali neće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijska vijest koja je ipak najjače odjeknula među 170 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama ona je o mogućem smanjenju božićnice. Vlada na odlasku ponudila im je takvu mogućnost, a 12 dana prije Božića nitko ne zna hoće li je i provesti u djelo. Ogorčeni sindikati najavljuju tužbu.

Božić bi ove godine možda i bio savršen za zaposlene u državnoj upravi da im tehnička Vlada nije iznijela prijedlog o smanjenju božićnice. 'Smatramo da je osam dana nakon izbora, plasirati jednu takvu bombastičnu najavu o nemogućnosti isplaćivanja božićnica, politički jednostavno deklasirano', rekao je Siniša Kuhar iz SDLSN.

Pročitajte i ovo Boris Mikšić Sjećate li se njega? Bio je senzacija izbora 2005., a sad radnicima dijeli 1000 eura božićnice i šalje ih na odmor u Las Vegas, Floridu... Umirovljenici - 1 13. mirovina Negdje ništa, a u nekim gradovima čak 600 eura: Umirovljenici čekaju božićnicu, pogledajte koliko dijele pojedini gradovi

Božićnica za 170 tisuća zaposlenih trebala je iznositi 1.250 kuna. Prema novom prijedlogu ona bi iznosila 675 kuna. Država bi ovim potezom uštedjela 97 milijuna i 500 tisuća kuna. Sindikat policije ovakav prijedlog smatra uvredljivim. Ako ne bude punog iznosa, najavljuju tužbu. 'Kao što smo i prije radili za neisplaćene prekovremene sate, tužit ćemo. Što će naravno daleko više koštati državu, a što mi ne bismo željeli. Dakle želimo da nam se božićnice isplate u cjelosti u iznosu od 1.250 kuna', kazao je Dubravko Jagić iz sindikata policije.

Odluka o smanjenju božićnice ne odnosi se baš na sve. 70 tisuća zaposlenih u zdravstvu ipak će dobiti puni iznos. 'Ne znam zašto se zdravstvo spominje kao neka ekskluziva, ministar zdravstva svake godine, svim poslodavcima u zdravstvu, pismeno pošalje što je i ove godine napravio da zaposlenici u zdravstvu dobiju božićnicu temeljem kolektivnog ugovora', kaže Spomenka Avberšek, SSZSSH.

Zašto Milinović svoj recept štednje nije otkrio i kolegi ministru Mlakaru - ne znamo. U Ministarstvu uprave o prijedlogu smanjena božićnica šute. Hoće li prijedlog zaista biti proveden u djelo, 12 dana do Božića još uvijek nije poznato.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene