Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će biti s Hrvatskom?

Utjecaj MMF-a: Nekima je pomogao, druge bacio na koljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na spomen MMF-a u javnosti se pale alarmi. Oni zemljama u problemima posuđuju novac, ali onda tamo postavljaju svoja pravila. I dok su u nekim zemljama tim pravilima postigli uspjeh, druge su bacili na koljena. Ekipa Provjerenog pitala je - a što će biti s Hrvatskom?

MMF je nedavno bio u Zagrebu. Prije odlaska, dali su nam savjete: uvedite porez na imovinu, strože kontrolirajte invalidske mirovine, smanjite broj radnika i plaće u javnom sektoru, kao i izdašne subvencije, pojeftinite otpuštanje radnika, širom otvorite vrata privatizaciji, žene i muškarci u mirovinu trebaju sa 67 godina, povisite PDV na kruh i lijekove na 10%. To su zasad samo savjeti. Ali budemo li tražili njihovu pomoć, morat ćemo pristati u vlastitoj kući igrati prema njihovim pravilima.

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

>> Članice MMF-a upozoravaju: Globalni gospodarski rast se usporava

'Mogu oni povećati za sebe, ali za nas radnike - tu nema šta!', tako je ekipi Provjerenog odgovorio Marko, 51-godišnji građevinski radnik, kad su ga pitali što misli o savjetu MMF-a Hrvatskoj da poveća PDV na kruh i lijekove na 10%. Na spomen ove međunarodne organizacije, njegov šef Marko Agatić, vlasnik krovopokrivačkog obrta, odmah spominje 'beskrupulozne, sijede ljude' i dodaje: 'Oni ne dolaze ovdje da bude nama bolje, to je sto posto, nego da bude njima bolje', zaključio je Agatić.

'Ja ne bih rekao da je MMF dio neke globalne zavjere, ali u svakom slučaju MMF je politička organizacija kroz koje se prelamaju različiti politički interesi, interesi vodećih država', rekao je mr.sc. Kristijan Kotarski, asistent na katedri za međunarodnu ekonomiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

'Imate studiju vodeća tri ekonomista MMF-a, proučavali su 30 stand-by aranžmana u kontekstu 7 država, i došli su do zaključka da mjere štednje produbljuju krizu, a ne rješavaju krizu. Međutim, u konačnici kad se treba donijeti odluka štednja ili ne, strukturne reforme da ili ne, i kakvog će one biti tipa, onda imate politički pristup, i imate lobiranje, i imate pokušaj ignoriranja struke, imate pokušaj ignoriranja činjenica i, naravno, nametanje političke agende', rekao je Kotarski.

Kako su uvjeti MMF-a utjecali na živote ljudi u drugim zemljama, doznajte u prilogu Provjerenog!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene