Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političke reforme

Članice MMF-a upozoravaju: Globalni gospodarski rast se usporava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski financijski čelnici su se na sastanku MMF-a u Tokiju dogovorili oko političkih reformi kojima bi se potaknulo Europu i SAD da se pozabave problemima duga koji prijeti gušenjem globalnog rasta.

Međutim, u zaključku skupa uglavnom su sažete ranije mjere, kao što su novi program kupnje obveznica koji je najavila Europska središnja banka i izbjegavanje američke 'fiskalne litice', odnosno automatskog rezanja proračunskih rashoda i povećanja poreza početkom iduće godine. Na sastanku je dogovoreno da se razmotri postignuti napredak za šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Slika nije dostupna UOČI SUMMITA Grlić-Radman: "Zemlje zapadnog Balkana moraju uskladiti svoju politiku s EU-om"

Šefica MMF-a Christine Lagarde izjavila je da su zemlje smanjile svoje razlike oko toga kako provesti politiku, pokušavajući umanjiti problem neslaganja između MMF-a i Njemačke, oko toga kako bi zemlje opterećene dugom kao što je Grčka, trebale smanjiti proračunske troškove.

>> Šefica MMF-a upozorava: Ne smijemo žrtvovati rast u korist štednje!

'Možda se ne slažemo uvijek oko svega, ali mislim da postoji opći konsenzus da će kolektivna akcija dati rezultate', rekla je.

U priopćenju izdanom nakon dva dana razgovora, članice MMF-a su upozorile da se globalni gospodarski rast usporava te da i dalje ostaju znantne nesigurnosti i rizici. Međutim, pohvaljene su mjere koje su već poduzete, posebice u Europi, kako bi se svjetski financijski sustav učinio sigurnijim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene