Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene Zakona o porezu na nekretnine

'Neka nas Milošević poduči kako brzo doći do 15-ak stanova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda se i vladajući i oporbeni saborski klubovi slažu da će izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina pridonijeti ažurnosti poreznih rješenja, iz oporbe izražavaju i sumnju da će i dalje postojati mogućnost diskrecijskog dogovora oko tržišne cijene nekretnine u Poreznoj upravi.

Nada Čavlović Smiljanec (SDP) je pozdravila izmjene zakona koje će omogućiti točno utvrđivanje porezne osnovice, dok je postupak provođenja za nju i dalje upitan. Podsjetila je kako se dosad događalo da upravni referenti nemaju znanja da bi mogli utvrditi tržišnu cijenu pojedine nekretnine pa je postojala mogućnost dogovora s poreznim obveznicima, a time i plodno tlo za korupciju. To je, pak, upozorila je, rezultiralo manjim iznosom poreza za državu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stara priča Većina opet čekala 5 do 12 za poreznu prijavu Slika nije dostupna Što učiniti zadnji čas Danas zadnja prilika za prijavu poreza: Na što paziti?!

Novim se izmjenama to želi izbjeći jer je Ministarstvo financija upoznato s time, no pitanje je da li će se izmjenama omogućiti, kazala je. Problem je, dodaje SDP-ova zastupnica, što porezna uprava još nije povezana s grunotovnicom i trebat će dosta vremena da bi se svi podaci našli poraznoj upravi.

>> Stanovi neće pojeftiniti - zbog državnih nameta!

Goran Marić (HDZ) je naglasio da će se nedostatak informatičke povezanosti u poreznoj upravi popraviti izmjenama zakona. 'Dosad se neopravdano kasnilo s donošenjem poreznih rješenja i rješavanjem žalbi pa su obostrano bili zakinuti i porezni obveznici i država, no izmjene zakona će pridonijeti ažurnosti', kazao je Marić.

Također je, odgovarajući na SDP-ove sumnje, rekao da je nemoguće odrediti tržišnu cijenu stana jer se ona ne zna unaprijed. 'To nije poželjna cijena po kojoj bi netko htio prodati ili kupiti nekretninu', rekao je i napomenuo kako će se ta cijena moći usporediti u katalogu nekretnina. Marić je najavio i amandman Odbora za financije, po kojemu žalba ipak ne bi odgađala izvršenje poreznog rješenja, a što će, uvjeren je, ubrzati postupanje Porezne uprave.

Damir Kajin (IDS) zauzima se da se pri kupnji prve nekretnine radi rješavanja stambenog pitanja oslobode poreza svi, bez obzira koliku 'kvadraturu' stana kupuju. 'Hrvatsku ne može pokrenuti Ramzes II ili III, Mubarak, nego samo hrvatski građani i zato im se treba omogućiti da grade', poručio je.

Kajin se zalaže i za cjelovitu reviziju Pravilnika iz 90-ih po kojemu su se tadašnji društveni stanovi dodjeljivali, kako je rekao, neustavno i samo odabranima te onima na poziciji. 'Bilo bi uputno i da ovaj zakon brani potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević i poduči nas kako u suverenoj, demokratskoj i liberalnoj Hrvatskoj doći do 15-tak stanova u kratko vrijeme', rekao je.

Zdenka Čuhnil je u ime Kluba nacionalnih manjina nužnim ocijenila da pouzdane i ažurirane informacije o cijenama nekretnina na tržištu budu transparentne i dostupne svima. Bilo bi, uvjerena je, transparentnije i da te informacije, umjesto Porezne uprave, prikuplja, prati i obrađuje Ministarstvo graditeljstva, 'jer od Porezne uprave zaziru mnogi građani'.

Boru Grubišića (HDSSB) zanima hoće li rasterećenje Porezne uprave značiti i više novca za državni i lokalne proračune, s obzirom na podatke da Porezna uprava ima nenaplaćeno oko 200 milijuna kuna od poreza na promet nekretnina. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene