Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški interes

Neizvjesna sudbina Imunološkog zavoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudbina Imunološkog zavoda trebala bi biti poznata početkom sljedećeg mjeseca. Visoki trgovački sud tada bi trebao donijeti odluku o žalbi na stečaj.

Istodobno, gotovo 200 radnika koji odrađuju otkazni rok boje se da će završiti na burzi. U Zavodu za transfuzijsku medicinu poručuju - nema mjesta panici za sve dobrovoljne darivatelje krvi.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni"

Hoće li Imunološki zavod ostati u stečaju ili ne? Čeka se odluka Visokog trgovačkog suda. Za to vrijeme, 192 radnika odrađuje otkazni rok. Imunološki zavod tvrtka je od strateškog interesa za Hrvatsku. Radili su cjepiva za gotovo cijeli svijet. Ali država nije ulagala u tehnologiju.

U srpnju im je oduzeta dozvola za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi i plazme koja im je donosila najveću dobit. Od 45 do 50 milijuna kuna na godinu. 'Utvrđeni su nedostaci u okviru prostora, opreme, dokumentacije te zapravo slijeđenja načela i smjernica dobre proizvođačke prakse', rekla je Ivana Šipić iz Halmeda.

KAKVA SUDBINA ČEKA IMUNOLOŠKI? 'Nedostaje 10 milijuna eura da se pokrene proizvodnja'

Što se sada događa s krvnom plazmom od dobrovoljnih darivatelja krvi - u Zavodu za transfuzijsku medicinu kažu da je ne bacaju. 'Još uvijek se zapravo skladišti plazma. Naravno, i u transfuzijskim centrima i Imunološkom zavodu. Ali jedan dio plazme koja se daruje kao dio pune krvi koju pojedinačno daruju dobrovoljni darivatelji se koristi za kliničko transfuzijsko liječenje', rekla je Irena Jukić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Ako se Imunološki Zavod preseli - izgradnjom novog pogona stvorit će se uvjeti za prodaju zemlje i objekata koji su procijenjeni na 55 milijuna kuna. Otkrivaju to papiri Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja: 'Vođeni su razgovori sa zainteresiranim stranama: Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji ima potrebu za dodatnim laboratorijskim prostorom te s gradom Zagrebom s obzirom na to da je na ovoj lokaciji Urbanističkim planom Grada Zagreba dozvoljena i namjena gradnje urbanih vila.'

Sindikati tvrde - mnogo će izgubiti i HZZO. Preparate koje je nabavljao od Imunološkog Zavoda sada će plaćati znatno skuplje. Dok svi prebacuju odgovornost - posljedice se već osjećaju.

'Imam informacije da nemamo cjepiva protiv tetanusa u ambulantama. Na tome se treba zamisliti. A ista stvar će se desiti s krvnim derivatima. Nažalost', kaže lidija Jagarinec, glavna sindikalna povjerenica EKN-a. Zbog sustavnog neulaganja u tehnologiju - sada je neizvjesna sudbina tvrtke koja ima 120 godina iskustva i iznimno stručne ljude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene