Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Direktorima kaznene prijave

Neisplata plaće koju će još dugo pamtiti: Direktori pali zbog ogromnih malverzacija, sve je počelo prijavom jednog čovjeka

Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Mehkek/Cropix
Nakon što radnik pet mjeseci nije dobio plaću, odlučio je prijaviti direktora. Ni on ni policija nisu mogli slutiti što će sve otkriti. Rezultat su kaznene prijave protiv jednog Hrvata i jednog Srbina, a šteta za firmu mjeri se u stotinama tisuća eura.

Muškarcu koji živi na širem bjelovarskom području pukao je film nakon što mu direktor ni nakon pet mjeseci rada nije isplatio plaću, pa je slučaj odlučio prijaviti bjelovarsko-bilogorskoj policiji. Mjesečno je trebao dobivati po osam tisuća kuna, no kako mu od rujna 2021. do veljače 2022. nije isplaćeno ništa, javio se policiji, koja se odlučila pozabaviti tim slučajem. 

Rezultat je uvelike nadmašio očekivanja i neplaćenog radnika i bjelovarskih policajaca - spomenuti direktor zagrebačke firme (policija nije objavila o kojoj se firmi radi), kao i njegov kolega, također direktor u toj firmi (inače, državljanin Srbije), osumnjičeni su za nekoliko kaznenih djela kojima su vlastitu tvrtku oštetili za čak 323.116 eura

Prema priopćenju bjelovarsko-bilogorske policije, osim sumnje da nije isplatio po osam tisuća kuna plaće za pet mjeseci, sumnjaju i da od srpnja 2021. do 13. rujna 2021. godine nije prijavio bivšeg zaposlenika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. 

Pročitajte i ovo Zračna luka Franjo Tuđman Pranje novca Na Tuđmanu uhićen opasni prevarant, pogledajte kako je opljačkao čak dva milijuna eura

Policajci su otkrili i da je spomenuti direktor tijekom 2021. godine s 13.653 kune firme plaćao privatne troškove. Od 2016. do 2022. godine direktor je s računa tvrtke podigao više od 1,3 milijuna kuna kao pozajmice, ali bez ugovora i rokova za vraćanje. Novac, međutim, nikad nije vratio.

No, ni to nije sve. Sumnja se da je tijekom 2021. i 2022. godine u više navrata podigao i 124 tisuće kuna s računa poduzeća za materijalne troškove poslovanja, ali je taj novac zadržao za sebe. 

Pročitajte i ovo Ilustracija za osobne potrebe Direktor iz noćne more! Isplatio si 400 tisuća eura s računa tvrtke, kupio stan, motocikl...

Osim spomenutog direktora inspektori su otkrili da je i njegov 49-godišnji kolega, drugi direktor u poduzeću, inače državljanin Srbije, upleten u izvlačenje novca tvrtke. Naime, utvrdili su da su obojica u razdoblju od 2017. do 2022. godine u više navrata podizala novac na bankomatima sa žiroračuna tvrtke. Ukupno su podigli čak 996 tisuća kuna, ali taj novac nisu iskoristili za poslovanje poduzeća, već su ga zadržali za sebe. 

Direktorski dvojac zasad nije uhićen, već je bjelovarskom Općinskom državnom odvjetništvu podneseno posebno izvješće. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene