Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEZONA "OSUŠILA" ZALIHE

Riječkoj bolnici nedostaje krvi, u Slavoniji zalihe minimalne, Zagrebu treba posebno jedna krvna grupa

Darivanje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Darivanje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darivanje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
U riječki Zavod za transfuzijsku medicinu se na darivanje krvi može doći danas (25. 7.) i sutra (26. 7.) od 8 do 19 sati.

Zbog nedostatnih zaliha krvi Crveni križ Rijeka i KBC Rijeka pozivaju građane, davatelje krvi i one koji će to postati, da daruju krv na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu.

Poziv se prvenstveno odnosi na darivatelje krvnih grupa A pozitivna (A+) i 0 pozitivna (0+). U Zavod se na darivanje krvi može doći danas (25. 7.) i sutra (26. 7.) od 8 do 19 sati.

Pročitajte i ovo U svijetu kritično manjkaju zalihe krvi (Foto: Getty) Nedostatne zalihe Nedostaje krvi, naročito dvije grupe: Bolnica i riječki Crveni križ mole građane da doniraju Darivanje krvi (Foto: Dnevnik.hr) unatoč koroni I vi možete spasiti život! Crveni križ upozorava da su niske zalihe krvi, objavili koje krvne grupe trebaju

Dodatne informacije mogu se dobiti u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu na telefon 051/658-352, u Odsjeku darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na telefon 051/213-873 ili na besplatni telefon za darivatelje krvi 0800 200 221.

Ovim smo povodom pitali i ostale velike KBC-e u Hrvatskoj kakva je kod njih situacija sa zalihama krvi.

"Zalihe su krvi i krvnih pripravaka svih krvnih grupa u Regionalnom transfuzijskom centru Osijek na donjoj granici (minimalne, ali ne i kritične), za sada uspijevamo podmiriti sve zahtjeve. Banka krvi opskrbljuje sedam bolnica: KBC Osijek, Vukovar, Vinkovci, Našice, Virovitica, Slavonski Brod i Nova Gradiška.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi teku prema planu prikupljanja i u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i na terenskim akcijama. Da bismo prevenirali nestašice krvi, pozivamo sve osobe koje su punoljetne i zdrave da se odazovu davanju krvi. Također, zahvaljujemo svim našim davateljima koji su darovali krv", rekla je predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek dr. Marina Samardžija.

"U Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu zalihe krvnih pripravaka su, s obzirom na godišnje doba i povećane potrebe, relativno dobre. Naime, dnevno prikupljamo oko 400 doza, ali jednako tako bilježimo i povećane potrebe za davateljima krvne grupe A, pa su i zalihe ovih eritrocita malo snižene.

Važno je naglasiti da zahvaljujući svim našim dobrim ljudima, darivateljima krvi, uspijevamo zadovoljiti  potrebe bolesnika za ovim nezamjenjivim lijekom", kazala je pak Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj.

"Nakon pravovremenog prošlotjednog javnog poziva upućenog građanima o potrebi dobrovoljnog davanja krvi, Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Split je tijekom četiri dana uzeo 880 doza krvi, normalizirao svoje zalihe krvnih pripravaka i od ovog tjedna radimo po ustaljenom rasporedu u Zavodu i na svakodnevnim terenskim akcijama.

Trenutne zalihe krvnih pripravaka su za 7 dana (za transfuziju je to optimalna količina), ali i nadalje treba nastaviti uzimati krv (u Zavodu, na terenu) u planiranim količinama, dnevno oko 80 doza, kako se ne bi opet ponovila situacija s početka prošlog tjedna", rekla nam je pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split dr. Jela Mratinović-Mikulandra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene