Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP ne podupire izvješće HERA-e

'Nedopustivo je da Vlada regulira cijenu plina do 2011.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio pojedinačnom raspravom o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2007., koje SDP nije prihvatio jer HERA-u smatra odgovornom budući da, iako je neovisno regulatorno tijelo, sve odluke, pa i određivanje cijene plina, prepušta na volju Vladi.

'Vlada si je dala pravo da regulira cijene plina do 2011., a to je nedopustivo. Ako nema ekonomskog odnosa u energetici, nema ni energetske sigurnosti', rekao je Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 Neće dirati PDV Vlada je široke ruke: Zbog ovog poteza 46 milijuna eura manje godišnje u državnoj blagajni Stiže visok račun za spas klime - 2 izglasan paket zakona Novi klimatski zakoni mogli bi utjecati na račune za grijanje: "Građani će to brzo osjetiti na svojim džepovima"

Napomenuo je da se cijene ostalih energenata, poput nafte, električne energije ili drva, slobodno i tržišno određuju, dok cijenu plina u Hrvatskoj određuje Vlada. 'Do kada ćemo mi Vladinim nametanjem tjerati sve u sustavu plina da ulažu bez ekonomskih odnosa. Posljedica toga je nesigurno i nestabilno tržište plina', upitao je Linić.

Osim što, kako je rekao, nije neovisna, HERA-i zamjera i to što u izvješću ne spominje probleme zbog odvojenog skladišta od transporta plina, kao ni činjenicu da operatori ne poštuju svoje obveze, poput izvještavanja o planovima, sredstvima i dinamici ulaganja. Da HERA nije neovisna i stoga odgovorna za nefunkcioniranje hrvatskog tržišta plina smatra i Gordan Maras, rekavši kako ona ni na koji način nije upućivala na očekivanu plinsku krizu s kojom se Europa suočavala na početku godine.

HERA-u je kritizirao i da nije ispunila svoju glavnu zadaću - nije zaštitila potrošače u gospodarstvu koji su za plinske krize pretrpjeli štetu od dvije milijarde kuna. 'Paradoks je da onaj koji plaća naknadu za regulatora gubi dvije milijarde kuna', poručio je Maras.

Prozivke SDP-ovaca odbacio je Živko Nenadić, poručivši im kako ne mogu HERA-i nametati krivnju za plinsku krizu, budući da je riječ o administrativnom regulatoru. HERA-u je pozvao da snažnije surađuje s Ministarstvom gospodarstva te više radi na domaćim izvorima plina kako bi se osigurala energetska neovisnost Hrvatske. Vladimir Ivković upozorio je na dvostruka mjerila kod određivanja tarifa ovisno o podrijetlu ulagačkog kapitala.

Istaknuo je, naime, da tvrtke koje prikažu ulaganja stranih investitora dobivaju povrat ulaganja, što, kaže, nije slučaj kod domaćih ulaganja. Sabor je počeo raspravu o Polugodišnjem izvješću Hrvatske narodne banke za prvo polugodište 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene