Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskrsna misa

'Nedjelja treba biti neradni dan koji odgaja čovjeka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći uskrsnu misu u splitskoj katedrali sv. Dujma u propovijedi je poručio da nedjelja treba biti neradni dan koji odgaja čovjeka i formira humanije društvo te dan slavlja i slobode.

'Gledajući antropološki i kulturološki, neradna nedjelja je zajednička baština nas vjernika, agnostika i ateista kršćanske civilizacije i svih ljudi dobre volje', istaknuo je nadbiskup Barišić.

Neradna nedjelja, kazao je nadbiskup, ne želi biti protiv, već za čovjeka i neradna nedjelja ne daje prednost kapitalu i radu nad čovjekom, jer u središtu nedjelje jest osoba, a ne stvar, zajedništvo, a ne tržište, solidarnost, a ne profit..

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda

>> 'Želim da ovaj blagdan provedete u sreći i zadovoljstvu'

'Zabrinjava nas gubitak radnih mjesta i problem nezaposlenosti, osobito mladih, no nedjelja se ne zatvara pred našim dotičnim problemom-nezaposlenosti, otpuštanja i rada bez primanja jer kad bez posla ostane član obitelji imamo osjećaj kao da je netko umro', naglasio je Barišić u propovijedi. Pri tomu je istaknuo kako se problem rada i odnosa u društvu 'ne rješava radnom već neradnom, još više slavljeničkom nedjeljom'. Po riječima nadbiskupa Barišića radnom nedjeljom ne samo da se zadire u tradiciju i duhovne vrijednosti, nego se narušavaju i ugrožavaju ljudski odnosi osobito obiteljsko zajedništvo.

Djeca imaju pravo da majka nedjeljom bude poveznica obiteljskog zajedništva. 'Nije rješenje imati drugi sloboda dan u tjednu, jer nije problem imati drugi slobodni dan, već se nameće dublje pitanje - biti slobodan', istaknuo je Barišić.

Nedjelja je u našoj kulturi i civilizaciji neradni dan. Logiku nedjelje, neradnog dana naglašava i naš naziv nedjelja, ne-djelati, podsjetio je Barišić dodavši kako bi bilo opasno da u gospodarskoj krizi napustimo logiku naziva nedjelja te se svojim ponašanjem dovedemo u sukob s nedjeljom kao danom nade, smisla i budućnosti života.

'Ako bi se to dogodilo, ne bi li to bio prezir sebe i svoje kulture i identiteta', rekao je nadbiskup Barišić te upozorio na opasnost da čovjek postane stroj bez srca i duše. 'Sama povećana proizvodnja, a smanjena ljudskost nije put u budućnost', istaknuo je nadbiskup Barišić. Također je rekao kako nas u mentalitetu sebičnosti, užitka, tržišta, nedjelja poziva i osposobljava na pravednost i solidarnost i slavlje Gospodina, odnosno uskrslog Krista. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene