Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete sankcije

'Lex Perković': Još uvijek se ne zna je li Vlada poslala odgovor Europskoj komisiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u ponoć istječe rok koji je Europska komisija dala Hrvatskoj da se očituje na temu europskog uhidbenog naloga. Još uvijek se ne zna je li Hrvatska poslala svoj odgovor Bruxsellesu.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. srpnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom unidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lex Perković' VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi! Slika nije dostupna Miljenić bez komentara Ministarstvo pravosuđa: O europskom uhidbenom nalogu sve je već rečeno

Prva potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je jučer kako o tome još nema formalne odluke, ali da očekuje da će se taj zakon uskoro mijenjati.

"Formalne odluke još nema, ali će se naći rješenje i Hrvatska će svakako funkcionirati u okviru preuzetih obveza primjenjivanja europskog uhidbenog naloga", rekla je Pusić.

Najavila je i da će Vlada sigurno do 23. kolovoza u ponoć odgovoriti Europskoj komisiji, ali i dodala da "definitivni potezi neće sigurno biti gotovi" do tog datuma.

>>'Lex Perković': Ako ne odgovorimo, OVO su moguće sankcije!

Ako se pita Europsku komisiju, pravila su jasna. 'Pričekat ćemo odgovor, ali naravno ako dobijemo uvjerenje da ćemo dobiti odgovor, dan-dva zakašnjenja neće biti problem', kaže Mina Andreeva, glasnogovornica predsjednice EK Viviane Reding. Ukoliko odgovor ne dođe, Europska komisija prijeti sankcijama.

'Sankcije mogu uključivati od uskraćivanja novca iz EU fondova što neće pomoći Hrvatskoj do pristupanja Schengenu gdje postoji nekoliko zemalja članica koje bi uz argument nepoštivanja EU zakona mogle blokirati hrvatski ulazak u Schengen. Za Hrvatsku bi bilo dobro da poštuje ono što je dogovoreno u pregovorima i da se potpuno implementira EU zakonodavstvo', objašnjava Andreeva. (Hina/V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene