Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istječe rok EK

'Lex Perković': Ako ne odgovorimo, OVO su moguće sankcije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas istječe rok koji je Europska komisija dala Hrvatskoj da se očituje na temu europskog uhidbenog naloga.

Vlada još uvijek nema službenu odluku što će po tom pitanju napraviti, kazala je njezina potpredsjednica Vesna Pusić jučer, no ona očekuje da se zakon promijeni. Ne stigne li odgovor, Europska komisija prijeti žestokim sankcijama.
'Nema formalne odluke, ali će se naći rješenje', govori potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Međutim, rješenje neće biti pronađeno do danas kada ističe rok za odgovor Europskoj komisiji. Što Vlada planira učiniti po pitanju vremenskog ograničenja Europskog uhidbenog naloga, s premijerom Milanovićem je, kaže Pusić, razgovarala. 'Hrvatska će svakako funkcionirati u okviru preuzetih obaveza i primjenjivanja europskog uhidbenog naloga. Očekujem da se u idućih nekolika tjedana promjeni zakon', objašnjava Pusić.

Dok Vesna Pusić inzistira da se zakon promijeni, nadležni ministar promjene ne očekuje. 'Premijer je bio dovoljno jasan prije tri dana i tu se nikakve stvari ne mijenjaju', komentira ministar pravosuđa, Orsat Miljenić. Premijer je rekao kako je to tema o kojoj se s Europskom komisijom još itekako mora razgovarati. Diskriminirajuće je, smatra, kako neke zemlje vremenska ograničenja mogu koristiti dok Hrvatska ne može.

>> Pusić: Promjenu Lex Perković očekujem za nekoliko tjedana

Ako se pita Europsku komisiju, pravila su jasna. 'Pričekat ćemo odgovor, ali naravno ako dobijemo uvjerenje da ćemo dobiti odgovor, dan-dva zakašnjenja neće biti problem', kaže Mina Andreeva, glasnogovornica predsjednice EK Viviane Reding. Ukoliko odgovor ne dođe, Europska komisija prijeti sankcijama.

'Sankcije mogu uključivati od uskraćivanja novca iz EU fondova što neće pomoći Hrvatskoj do pristupanja Schengenu gdje postoji nekoliko zemalja članica koje bi uz argument nepoštivanja EU zakona mogle blokirati hrvatski ulazak u Schengen. Za Hrvatsku bi bilo dobro da poštuje ono što je dogovoreno u pregovorima i da se potpuno implementira EU zakonodavstvo', objašnjava Andreeva.

>> Bratušek će tražiti potporu Milanovića za gradnju plinskog terminala

Najveća se prašina oko ovog zakona digla zbog Josipa Perkovića. Njemačka već godinama traži izručenje bivšeg djelatnika jugoslavenskih tajnih službi zbog optužbi za političku likvidaciju hrvatskog iseljenika Stjepana Đurekovića. U Banskim dvorima uvjeravaju kako ove izmjene zakona nemaju veze s Perkovićem jer da se i povuku, kažu, njegov je slučaj u zastari, a zastara se ukida jedino promjenama Ustava za koje se zalaže SDP, no protiv kojih je HNS.

HDZ je danas pozvao vladu da odgovori Europskoj komisiji, a hrvatsko zakonodavstvo vezano za europski uhidbeni nalog uskladi s europskom pravnom stečevinom, obzirom da danas istječe rok za očitovanje koji je Hrvatskoj dala Europska komisija.

"Neodgovorno je i štetno što danas nemamo i ne znamo stav vlade te ne znamo hoće li uopće biti odgovoreno Europskoj komisiji", ustvrdio je potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković na konferenciji za novinare.

HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier mišljenja je kako je takvim ponašanjem vladajućih učinjena velika šteta Republici Hrvatskoj te da gubimo na vjerodostojnosti i povjerenju.

"'Lex Perković' je sramotni antihrvatski i antieuropski zakon, a odgovornost za njega snose oni koji su ga napisali i za njega u Saboru digli ruku", rekao je Stier dodavši kako su svi koji poznaju funkcioniranje EU mogli znati kakava će biti reakcija Europske komisije.

Vlada se, kazao je, danas mora odrediti - Perković ili Europa.

"Bez obzira na sve spinove o zastari i nezastari, jasno je da vladajuća većina u Saboru nije donijela 'Lex Perković,' onda bi Perković bio uhićen 1. srpnja 2013. To je neosporna činjenica, a sve ostalo su spinovi", ustvrdio je Stier.

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima HDZ je danas pozvao vladajuću većinu da preispita svoju odluku o ukidanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad Bleiburgom, poručivši kako je Bleiburg simbol stradanja u komunizmu.

"Pomirba, a ne revanšizam i ideološka mržnja, da, ali pomirba utemeljena na istini jer će to otvoriti vrata za kajanje", rekao je Stier. (Hina/S.T.K.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene