Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mit o lakoj lovi?

Iznenadit ćete se: Na iznajmljivanju turistima angažirala se cijela obitelj pa otkrili koliko su zaradili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da ne ubiru svi milijune kuna od turizma i iznajmljivanja apartmana, svjedoči priča jedne splitske iznajmljivačice koja je preko sustava eVisitor u tri mjeseca sezone zaradila tek nešto više od 14 tisuća kuna.

Iznajmljivačica je kazala da im je zarada jednaka kao i lani i da je priču htjela ispričati kako bi se srušilo ustaljeno mišljenje o lakoj i velikoj zaradi iznajmljivača.

Pročitajte i ovo Riva nema uporabnu dozvolu - 2 Zaštićeno kulturno dobro Stigli turisti, a na atraktivnoj destinaciji dočekali ih radovi i strojevi: Cavtatska riva još nema uporabnu dozvolu Fali radnika za sezonu Tko će raditi? Poslodavci na velikim mukama u potrazi za radnicima: "Plaćeno mi je dosta toga pa zaradim 400 eura više nego u Srbiji"

"Možda takvi postoje, ali kod većine nije tako", kazala je iznajmljivačica za Slobodnu Dalmaciju.
Iznajmljivačica je otvorila dušu te rekla kako su nekretninu koju su imali preuredili u apartman za dvije osobe, a s cijenama su bili vrlo oprezni.

"Iznajmljivali smo ga u predsezoni za 60 eura, a u srpnju i kolovozu za 70 eura“, istaknula je. Tvrdi da su za njihovu lošu zaradu krivi iznajmljivači koji podrume i garaže pretvaraju u takozvane apartmane i nude ih za 30 eura za noć jer rade na crno, mimo eVisitora.

"Plaća im se na ruke, nema računa, a naš je apartman u gradu, s pogledom na more, vrhunski uređen, ocjene su nam 10. Ali što nam to znači kad nas je uništio crni iznajmljivač od 30 eura kojega recenzije ne brinu", kazala je.

"Mi smo morali investirati u nekretninu koju smo imali, kupiti prikladan namještaj, opremu, posuđe, posteljinu za iznajmljivanje. Na te troškove nadovezuju se oni da se oglasite na platformama kojima se plaća provizija i PDV na nju. Svi smo se angažirali, sin je dočekivao goste, ja sam čistila i vodila knjige i račune, muž popravljao štetu iza gostiju, a kći vodila prijave u eVisitor. I na kraju sezone, ukupna zarada od najma bila nam je 2,6 tisuća eura", pojašnjava.


Priču iznajmljivačice potvrđuju i brojne turističke agencije koje posreduju u iznajmljivanju obiteljskog smještaja i svi redom potvrdili su situaciju kao vrlo čestu ove godine. Napominju kako je ovo ljeto većina iznajmljivača morala spuštati cijene da bi pridobili goste, pa i oni koji su bili dobro popunjeni nisu zadovoljni zaradom.

"Dvokrevetni apartmani u Splitu su se iznajmljivali za 40 eura za noć u srcu sezone. Činjenica da je na tržište stavljeno 70 tisuća novih postelja u tom smještaju i da ih je sada više od 600 tisuća morala se osjetiti. Ne može se tako unedogled", ogorčeno govori dugogodišnji agencijski posrednik u turističkom najmu apartmana u Splitu.


Da je situacija još kompliciranija kod iznajmljivača koji nisu imali nekretninu za turizam, nego su je kreditima kupovali i opremali, navode neke agencije za prodaju nekretnina. Njima svakodnevno stižu ponude onih koji su počeli iznajmljivati, ali kredit za kupnju ne mogu vraćati od turističke zarade, pa prodaju stanove da bi vratili dug.


"Ne biste vjerovali koliko takvih klijenata postoji. Mogu vam navesti primjer jednog koji je kreditom od 60 tisuća eura kupio i uredio četverokrevetni apartman za iznajmljivanje, a rata kredita mu je 35 tisuća kuna godišnje. Nadao se da će to bez problema zaraditi i da će mu još nešto ostati za zimu.
No nije ispalo tako.
Zarada od najma apartmana mu je šest tisuća eura (oko 44 tisuće kuna), pa kada od nje plati kredit, provizije i poreze agencijama, režije, paušale poreza i pristojbe, opremu, čišćenje, održavanje, lako je izračunati što mu ostane", navodi agent za nekretnine iz Zadra.


Naravno, uz ovakve priče idu i one o iznajmljivačima sa stotinu dana popunjenosti i iznadprosječnom cijenom za noćenje koju su postigli, baš kao i zaradi koja je značajno iznad neoporezivih 300 tisuća kuna. Najveći je apsurd što i takvi, baš kao i ovi drugi, plaćaju sva davanja državi u potpuno jednakom iznosu. Zato istinu o njihovu poslu i zaradi očito treba tražiti negdje između ovih dviju krajnosti, piše Slobodna dalmacija.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene