Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijenti zakinuti?

Što će biti s hitnom službom? HDZ bio protiv, a sada bez komentara; MOST bi nova pravila igre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi otoci i zaleđe Dalmacije za dva tjedna ostaju bez hitne helikopterske službe koja je u posljednja 4 mjeseca imala 219 intervencija. A razlog je smjena vlasti. Jedni nisu otišli, a drugi došli.

Ministar na odlasku mogao je produžiti ugovor za samo još dva tjedna. Riječ je o istoj onoj službi protiv koje je bio HDZ, koji se sada ne očituje. MOST bi nova pravila igre ili da sve radi, kao prije, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu Helikopter nadlijeće Buzin Nebo iznad Zagreba Dijelom grada nadlijeću helikopteri i policija, u sve su uključeni Amerikanci: Doznajemo o čemu se radi

Od rujna prošle godine uspostavljena je hitna helikopterska medicinska služba, koju sačinjavaju timovi dvaju helikoptera s bazama na Braču i Krku.

Do sada je obavljeno 219 hitnih intervencija, od čega 97 u Primorsko-goranskoj županiji, jedna u Zadarskoj, 77 u splitsko- dalmatinskoj te 44 u dubrovačko - neretvanskoj županiji.

Iz Ministarstva zdravlja napominju kako su razlike velike- transport vojnim helikopterom trajao bi i do 3 sata, dok ovim helikopterima pacijenti su zbrinuti unutar tzv. zlatnog sata.

No, ovaj pilot projekt, vrijedan 10 i pol milijuna kuna traje do 9. siječnja. Pa je Ministarstvo zdravlja tehničke Vlade odlučilo rok produžiti. No, koje je daljnje rješenje, još se ne zna, jer nova Vlada još nije formirana.

'Mislim, da će prva odluka biti na ministru ili produžetak ili pod nekim drugim uvjetima sklapanje sa ovom istom firmom. Jer morate znati, kao što sam rekla, da oni nisu letjeli niti noću niti pod lošim uvjetima, što su naši vojni helikopteri radili sve ove godine', rekla je Ines Strenja Linić iz Mosta.

Iz HDZ-a bez komentara. Do nedavno, imali su jasan stav oko pilot projekta hitnog helikopterskog prijevoza koji je ugovoren s talijanskim tvrtkama.

Ne pronađe li se ubrzo rješenje, mnogi bi pacijenti mogli biti zakinuti za odgovarajuću zdravstvenu skrb.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene