Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Ne otvarajte Finin mail o ''pokretanju ovršnog postupka", radi se o phishingu

Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock)
Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Budite oprezni s mailom kojeg dobijete od Fine, jer još uvijek kruži lažna elektronička poruka pod nazivom "Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka". Navedena poruka i njoj slične spadaju u malicioznu phishing kampanju, a poruke su lažnog sadržaja i konstruirane od javno dostupnih podataka.

Fina je prije nekoliko dana obavijestila da elektronička poruka pod nazivom "Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka", koja je u poslana s različitih adresa elektroničke pošte, nije kreirana i poslana iz sustava Financijske agencije, već se radi o poruci nepoznatog porijekla koja sadrži netočne podatke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Predložen istražni zatvor Novi detalji USKOK-ove akcije: Pokrenuta istragu protiv zaposlenica Fine i Porezne uprave Ilustracija Bizarna pogreška Amerikanci nisu jedini koji su slali povjerljive podatke ruskom savezniku: Jedno slovo stvarno čini razliku

Korisnici elektroničke pošte i dalje dobivaju ovu poruku, stoga budeite oprezni - ne otvarajte ih.

Fina nagalšava da šalje obavijesti o ovrsi isključivo sukladno zakonskom propisu, putem pružatelja poštanskih usluga. Prema potrebi, Fina kontaktira primatelje te dostavlja određene podatke i putem elektroničke pošte, međutim, ističe da je sva službena Finina korespodencija elektroničkom poštom moguća isključivo s internet domene fina.hr.

Navedena poruka i njoj slične spadaju u malicioznu phishing kampanju, a poruke su lažnog sadržaja i konstruirane od javno dostupnih podataka.

Phising koriste kriminalci koji prijevarom pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podatke s kreditnih kartica i sl.) kako bi ostvarili financijsku korist.

U pravilu, phishing poruke prenose se putem elektroničke pošte koja navodi korisnika da klikne na određeni link koji ga dalje vodi na stranice zloćudnog web poslužitelja. Takve zloćudne web stranice obično se lažno predstavljaju kao web stranice banaka, servisa za elektroničko plaćanje i sl. imitirajući njihov izgled.

Kriminalci koriste javno dostupne podatke, a društvene mreže posebno su opasne jer podaci prikupljeni sa njih mogu poslužiti za krađu identiteta.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene