Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drugačiji turizam

Stižu promjene za Gorane: Prije dvije godine skidali su snijeg s krovova, a danas u Gorskom kotaru cvatu jaglaci i visibabe

Procvjetale biljke
Procvjetale biljke DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Procvjetale biljke Procvjetale biljke Foto: DNEVNIK.hr Drva za ogrjev Drva za ogrjev Foto: DNEVNIK.hr Vjetar ometa radnike Vjetar ometa radnike Foto: DNEVNIK.hr Skijalište bez snijega Skijalište bez snijega Foto: DNEVNIK.hr +5 Darijo Brzoja Galerija 1/10 >>
Iako se nalazimo na sredini veljače, za razliku od prošle godine kada su ljudi strahovali od snijega na krovovima, ove godine je toplo i sunčano vrijeme donijelo uranjeno proljeće koje je zbunilo i biljke. Naime, neke od njih su procvjetale te upotpunile idilu lažnog proljeća.

Užurbano se radi na krovu novog dječjeg vrtića u Ravnoj Gori. Prije dvije godine u ovo doba diljem Gorskoga kotara vojnici, vatrogasci, dobrovoljci skidali su snijeg s krovova. Vlasnik hotela, Ivan Jurković, kaže da je postojala opasnost od urušavanja krova pod težinom snijega. Zahvaljujući brzoj reakciji, Ivan je uspio spasiti krov. No nisu svi bili te sreće.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš Tek je počela Prognostičar Dnevnika Nove TV otkrio koliko će nas još stiskati zima i čeka li nas novi snijeg. Objasnio i zašto ne treba vjerovati - aplikacijama Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina"

"Štete na općinskim objektima relativno su male i sanirane, ali nikad se nije saznalo kolike su štete bile na privatnim objektima", objašnjava načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka.

Vjesnici proljeća pojavili su se u delničkom parku. Jaglaci i šafrani procvjetali su, a uskoro će i visibabe. Gorani su ove godine uštedjeli na grijanju, ali ipak tvrde kako im nedostaje zima.

Prema prognozama toplija odjeća i obuća neće biti potrebne ni sljedećih desetak dana. "Nema naznaka hladnog vala slijedećih desetak dana, no do kraja ožujka sve je moguće", govori meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

Gorani traže prenamjenu novca za zaštitu od snijega

Za čišćenje snijega i održavanje prometnica Gorani su izdvajali svaku sedmu kunu iz lokalnih proračuna, a državu je sanacija stajala šest milijuna kuna posljednje dvije godine. "Država zadnje dvije godine plaća čišćenje, a Gorani se nadaju da će sada drugdje u Gorski kotar preusmjeriti taj novac", uvjerava načelnik Lokvi Toni Štimac.

Goranski čelnici s nestrpljenjem očekuju donošenje novog zakona o brdsko-planinskom području koji bi omogućio Vladi da taj novac preusmjeri u druge projekte. Načelnik Skrada Damir Grgurić tvrd da se treba ubrzati donošenje novog zakona jer će u suprotnome "stanovnike trebati uvoziti kao što se uvozi ris u goranske šume".

Skijališta se ne koriste, zimski turizam zahtijeva nove trendove

Zbog uštede na čišćenju cesta, ali i grijanju, Gorani se nadaju da će ovakva slaba zima potrajati. No, unatoč benefitima, postoje i problemi. Zbog visokih temperatura trpi rekreativni turizam.

Goransko skijalište Platak, u koje su uloženi deseci milijuna kuna, zbog blagog vremena već drugu godinu za redom nije radilo, a kako stvari stoje niti neće. Umjesto skijaške staze - prekrasna pokošena i osvijetljena livada. Nema snijega ni na drugim skijalištima.

Unatoč umjetnom snijegu, ove godine se skijalo svega nekoliko dana jer umjetni snijeg ne može trpjeti toliko visoke temperature. U Petekovcu je temperatura tako u plusu, puše jako jugo, a očekuje se i dalje toplo vrijeme.

Gorani se zato očito moraju okrenuti jednoj drugoj vrsti turizma, cjelogodišnjem. Tako će se od skijanja i snijega kojih ima sve manje morati okrenuti planinarima i biciklistima te miru i tišini na planinama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene