Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski vojnici u misiji

Situacija je napeta - ratuje se na sve strane. Ministar poručuje: "Ovako nije bilo od 2. svjetskog rata, trebamo biti spremni"

Aktualno Galerija Vojska i strah - 1 Vojska i strah - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojska i strah - 2 Vojska i strah - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojska i strah - 3 Vojska i strah - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojska i strah - 4 Vojska i strah - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojska i strah - 5 Galerija 1/5 >>
Situacija nije ružičasta - poručio je ministar obrane te zaključio kako i Hrvatska treba biti spremna za sve moguće scenarije. NATO je započeo najveću vojnu vježbu od hladnog rata u kojoj sudjeluju i hrvatski vojnici. A ovog utorka još ih je 69 otišlo u misiju u Poljsku.

U NATO-ovu misiju u Poljsku ministar obrane ispratio je 69 vojnika 13. kontingenta. Suze, strah i ponos obitelji nisu skrivale.

Ratuje se na sve strane. Sigurnosna situacija, tvrdi Anušić, nije bila ovako napeta od Drugog svjetskog rata.

"Situacija nimalo nije ružičasta, treba biti spreman. Svaka ozbiljna država i svijeta i Europe u ovom trenutku mora biti spremna i svjesna te planirati što će se događati u vremenu ispred nas", kaže ministar obrane Ivan Anušić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj iz Španjolske Bizarna priča o internetskoj prijevari: Sestre su bile uvjerene u ljubav na daljinu s američkim vojnicima, a onda su pronađene mrtve

Diljem granice s Rusijom NATO je započeo najveću vojnu vježbu od hladnog rata. Mobilizirano je 90.000 vojnika. Uvježbavat će se obrana od napada Rusije.

"Steadfast Defender 24 bit će jasna demonstracija našeg jedinstva, naše snage i naše odlučnosti da zaštitimo jedni druge, da zaštitimo, naravno, naše vrijednosti i međunarodni poredak temeljen na pravilima”, poručuje američki general Christopher Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u EU-u.

Cijenjeni hrvatski vojnik

I hrvatski vojnici sudjeluju u NATO-ovoj vježbi. Gdje god bili u misijama, izuzetno su cijenjeni.

"Gdje god smo bili u misijama, uvijek imamo jako visoke ocjene. To je iskustvo i rad u međunarodnom okruženju oplemenjuje hrvatskog vojnika", kaže bojnik Ivica Bešlić, zapovjednik 13. hrvatskog kontingenta.

Pročitajte i ovo Premijer Slovačke Robert Fico Uoči posjeta Ukrajini Slovački premijer novinarima: "Zaista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Nadam se da niste ozbiljni"

Pročitajte i ovo Vojska, Beli Manastir - 5 Veliki planovi Vojska se vraća u Beli Manastir, građani pozdravljaju ideju: "Živnut će i gospodarstvo i demografija"

No Hrvatskoj, čini se, nije dovoljna samo profesionalna vojska. MORH traži način da vrati vojnu obuku.

Antunović: Hrvati jako vole oružane snage, ali...

"Treba iskoristiti postojeće kapacitete, a to vam je obrazovni sustav u cjelini, zatim civilna zaštita, koja je potpuno neiskorištena, i obvezna pričuva, koja postoji samo na papiru. Hrvati jako vole i poštuju svoje oružane snage, ali kad bi im se naredilo da bar na mali način moraju sudjelovati, mislim da bi se jako opirali", smatra bivša ministrica obrane Željka Antunović.

Predsjednik Milanović nije a priori protiv, ali smatra kako o svemu treba dobro razmisliti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene