Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojne vježbe na Jadranu

NATO brodovi u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina NATO brodova za protuminsko djelovanje, dva turska i jedan grčki ratni brod, uplovila je u četvrtak u splitsku Vojnu luku Loru gdje će boraviti do 3. rujna, a za dva dana će im se pridružiti i jedan njemački ratni brod minolovac.

Tijekom višednevnog boravka u Hrvatskoj NATO-ovi brodovi izvodit će vježbe s Hrvatskom ratnom mornaricom (HRM), istaknuo je kapetan bojnog broda i zapovjednik ove skupine NATO-ovih brodova, Ramazan Kesgin, na prijamu kod splitskog gradonačelnika Ive Baldasara.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

„Zadovoljni smo što možemo surađivati s HRM-om koja je naš saveznik“, kazao je Kesgin.

Ovoj skupini NATO brodova zapovjedni je turski ratni brod „Mehmed Paša“, a NATO-vi su brodovi za protuminsko djelovanje angažirana na području Sredozemnog i Crnog mora, dodao je.

Gradonačelnik Baldasar je predstavnicima NATO izaslanstva zaželio dobrodošlicu u Splitu.

'Napetost je toliko velika da bi sitnica mogla dovesti do sukoba Rusije i Zapada'

Nakon sastanka zapovjednik skupine NATO brodova Kesgin je, na upit novinara, komentirao informacije po kojima se u izbjegličke skupine iz Afrike koje se kreću prema Europi, navodno ubacuju i islamski teroristi. Na pitanje prate li NATO-ove obavještajne strukture tu vrstu opasnosti rekao je da se ova skupina NATO brodova prvenstveno bavi protuminskim djelovanjem.

„Mi nismo izravno povezani s aktualnim pitanjem izbjeglica, ali ukoliko bi došlo do havarije broda ili ako dobijemo signale broda koji je u opasnosti mi ćemo se u humanitarnom smislu odmah aktivirati i reagirati u takvoj situaciji“, kazao je.

Kesgin je naglasio kako su „migracijska pitanja“ trenutačno „pitanja nacionalnih vlada“, ali ova skupina NATO brodova je spremna pomoći ljudima na brodu u slučaju havarije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene