Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ubojstvo 6 civila

Nastavljeno suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje dvojici optuženih za ubojstvo šestero civila hrvatske nacionalnosti u mjestu Banskom Kovačevcu u Hrvatskoj, ožujka 1992., Pani Bulatu i Radi Vraneševiću, nastavljeno je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu razdvajanjem kaznenog postupka zbog nepojavljivanja optuženog Vraneševića.

Odvjetnik Vraneševića nije znao navesti razlog nedolaska svoga branjenika, objasnivši da nije uspio stupiti u kontakt s njim jer je promijenio prebivalište i telefonski broj, našto je zamjenik tužitelja za ratne zločine Veselin Mrdak zatražio da postupak protiv dvojice optuženih bude razdvojen te da sud naloži privođenje Vraneševića.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti

Sudsko vijeće zatim je odlučilo razdvojiti postupak te policiji u Zrenjaninu naložiti da ga privede. Nakon toga su saslušani svjedoci suda Adam i Mile Gavrić iz Hrvatske, koji su u doba kada je počinjen zločin bili pripadnici vojske tzv. republike srpske krajine.

'Te noći sam bio u kući u kojoj je bio odjel kojim je zapovijedao Savo Malobabić, došli su Pane Bulat i čovjek u kožnoj jakni za kojega sam kasnije čuo da se zove Rade. Ja sam potom otišao na stražu, nakon otprilike sat vremena čuo sam pucnjavu, a ujutru je do mene stigla priča da su ubijeni starci i da su tijela bačena u bunar', posvjedočio je Adam Gavrić.

Mile Gavrić kazao je da je pripadao postrojbi koja je djelovala na teritoriju Slavska polja i da je od pokojnoga Đure Krivokuće čuo o ubojstvu 'šest-sedam ljudi'. Među vojskom i civilima je, kako je rekao, bila 'javna tajna' da su to učinili Bulat i Vranešević.

Zločin za koji se terete Bulat i Vranešević počinjen je u razdoblju između 19. do 23. ožujka 1992. godine, kada su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženi, po navodima optužbe, pucali u njih. U optužnici se navodi da je po naredbi Bulata, tada pomoćnika zapovjednika za sigurnost drugog bataljona 19. brigade vojske 'republike srpske krajine', Vranešević, zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe, tijela žrtava bacio u obližnji bunar, koji su zatim minirali.

Suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu započelo je 2. rujna 2008. godine, kada su Bulat i Vranešević nijekali navode optužnice. Temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, hrvatsko tužiteljstvo je u svibnju prošle godine taj slučaj ustupilo srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine. Suđenje se nastavlja u srijedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene