Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Brodosplit

Nastavljeno suđenje u aferi 'Brodosplit': Ispitani prvi svjedoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje osmorici optuženih u aferi 'Brodosplit', koje se tereti da su oštetili tvrtku za 4,7 milijuna dolara.

Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje u aferi 'Brosplit' te su ispitana dva od predviđenih 50-čak svjedoka. U optužnici se osmero optuženika tereti da su zloporabom položaja i ovlasti i pranjem novca oštetili tvrtku za 4,7 milijuna dolara.

Inače, afera je otkrivena 2006. godine kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava Brodosplita s njemačkom tvrtkom Wesselesom, koju je zastupao prvooptuženi Drago Maček, dogovorila da će izgraditi četiri tankera za cijenu od 51,5 milijuna dolara. Drugooptuženi Goran Vukasović, koji je u to vrijeme bio direktor Brodosplita, sklopio je dodatna, tzv. pobočna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

>> S Debeljakom sve dogovoreno: DIV preuzima Brodosplit

Zlatko Kabić, pravnik u Brodosplitu, potvrdio je na današnjem svjedočenju da je bio uključen u sastavljanje teksta ugovora o gradnji četiriju tankera za naručitelja Wesseles te da je osobno sastavio tri pobočna pisma.

'Nisam imao saznanja je li naručitelju plaćen novac predviđen pobočnim pismima, ali sam o tomu naknadno doznao iz medija', rekao je Kabić te dodao kako takva pobočna pisma nisu sporna i služe u praksi sklapanja ugovora o gradnji brodova, a njihov sadržaj 'znaju samo stranke u ugovoru'.
Kabić je objasnio da je klauzula koja je ugrađena u ugovor o gradnji četiriju tankera za Wesseles bila povoljna za Brodosplit te je omogućila da zbog poskupljenja čelika na tržištu potrebnog za brodogradnju od naručitelja uprihodi sedam do osam milijuna dolara više nego što je ugovorom bilo predviđeno.

Tadašnji voditelj odjela za normiranje rada pri izgradnji brodova u splitskome brodogradilištu Dragan Grgić rekao je kako je Brodosplit na svakom od ta četiri tankera izgubio po 12 milijuna dolara, s obzirom da su sklopljeni ugovori o gradnji po cijeni koja je 20-ak posto niža od realne. Dodao je kako su mu Ilja Martinović, koji je tada bio član Nadzornog odbora Brodosplita, kao i Zvonko Ševgić, predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu, govorili kako je taj ugovor nepovoljan za Brodosplit.

Anto Nobilo, odvjetnik prvooptuženog Drage Mačeka, kojeg se tereti da je poticao kazneno djelo zloporabe položaja, najavio je da će suđenje u ovoj aferi trajati mjeseci, zbog velikog broja svjedoka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene