Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo hitni slučajevi

Djelatnici u pravosuđu ne odustaju, nastavlja se najdugovječniji štrajk: "Tek smo se sad zalaufale"

Aktualno Galerija Silvija sa platnom listom Silvija sa platnom listom Foto: DNEVNIK.hr Sudovi u štrajku, ilustracija - 2 Sudovi u štrajku, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sudovi u štrajku, ilustracija - 3 Sudovi u štrajku, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sudovi u štrajku, ilustracija - 4 Sudovi u štrajku, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Sudovi u štrajku, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Premijer je kritizirao predsjednika Vrhovnog suda. Oporba premijera, a radnici i dalje štrajkaju jer su im plaće oko 600 eura. Izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Nakon ponedjeljka, i u utorak su djelatnici u pravosuđu na poslu, drugi je dan neplaćenog jer su u štrajku. Ne odustaju.

"Još mi ne pada na pamet, ni u ludilu - pa tek je drugi dan, tek smo se sad zalaufale", rekla je upisničarka Silvija iz zagrebačkog Općinskog suda.

Sindikalna povjerenica iz Općinskog suda u Zagrebu Marija Paun objasnila je da će se ljudi izjašnjavati da su osam sati u štrajku"Mi smo već sedam tjedana u štrajku i sad da nas netko nagovori da pišemo da nismo", objasnila je.

Pročitajte i ovo Požari u Alpama, ilustracija - 1 Užasne scene Plamena stihija od pet metara, temperature koje su danima iznad 40... Niz zemalja muči se s požarima i vrućinama, među njima i Švicarska

I oni, kao i suci, dobili su naredbu predsjednika Vrhovnog suda - popis nužnih poslova koje moraju obavljati. Zato je kod Radovana Dobronića bio i sindikat.

"To je dosta suženo, ti poslovi se tiču možda nekih hitnih istražnih radnji kaznenog dijela procesa. Istrage, privođenja, obiteljsko nasilje, odluke o izdvajanju djeteta iz obitelji - znači maloljetnici, to su nužni poslovi", rekla je predsjednica sindikata Iva Šušković.

Naredba s Vrhovnog suda

A sada se i službeno zna što je nužno, i što se mora raditi za vrijeme štrajka u pravosuđu.

S adrese Vrhovnog suda poslan je popis. Radi se uglavnom o spisima gdje je okrivljenik u istražnom zatvoru, slučajevi vezani uz maloljetnike i djecu.

Na popisu su i slučajevi iz obiteljske domene. Posla će biti i za zemljišno-knjižne odjele - bez obzira na štrajk: morat će zaprimati i upisivati podneske, hipoteke i ostalo gdje su građani vezani rokovima za upis.

Dobronić proziva Vladu, Plenković ne popušta...

Dobronić je u ponedjeljak prozivao Vladu: "Kao i ovim navodno slučajnim slanjem interventne policije na službenike je dodatno na neki način razjarila sudske službenike"

Kao i štrajk. Dobroniću predsjednik Vlade uzvraća da politizira i laže.

"Predsjednik Vrhovnog suda sebi dopušta diskvalifikaciju izvršne vlasti i de facto politički napad na Vladu što nije ni normalno niti uobičajeno", dodao je premijer Andrej Plenković koji ponovno spominje rast plaća službenicima.

Pročitajte i ovo Donald Trump u sudnici Bijesna objava Trump tvrdi da je meta istrage poremećenog tužitelja: "Kratki rok gotovo uvijek znači uhićenje i podizanje optužnice"

"Dok je u našem mandatu ona rasla ili za oko 64 posto, dok je na nekim mjestima položajima rasla čak za 70 posto", objasnio je.

Silvija odgovara pokazujući svoje platne liste. "Ovo je lista, 2016. godine - u eurima je to znači 459, 67 eura. Da, plaća je porasla, to je činjenica, ovo je sad moja plaća 665 eura plus promjenjivi dodatak", napomenula je pokazujući na platne liste.

Na uvjete štrajka osuđeni su suci, u Dubrovniku su ostali i bez interneta.

Sudac Vlaho Bošković, glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku objasnio je da u petak i ponedjeljak cijela zgrada Općinskog suda nije imala internet i ništa nisu mogli raditi - jer sve ide preko e-spisa.

Na najvećem Općinskom, onom u Zagrebu, traju radovi, nema klime. 
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene