Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj najavila tužbe

Nastavlja se blamaža hrvatskog pravosuđa: Zbog pogreške u presudi izgubili parnicu, pa sad moraju platiti 200 tisuća kuna sudskih troškova

Anđelija Matas - 1
Anđelija Matas - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anđelija Matas - 1 Anđelija Matas - 1 Foto: DNEVNIK.hr Anđelija Matas - 2 Anđelija Matas - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nova blamaža hrvatskog pravosuđa - 6 Nova blamaža hrvatskog pravosuđa - 6 Foto: DNEVNIK.hr Nova blamaža hrvatskog pravosuđa - 5 Nova blamaža hrvatskog pravosuđa - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Nova blamaža hrvatskog pravosuđa - 4 Galerija 1/8 >>
Pravosudna blamaža iz Splita gdje su u pravomoćnoj presudi preinačili prvostupanjsku presudu koristeći pogrešni datum nesreće - više nije novost. Obitelji Matas oduzeta je naknada štete zbog gubitka supruga i oca, a sad su doživjeli i novi šok. Dužni su platiti više od 200 tisuća kuna sudskih troškova.

Pravna bitka koju obitelj Matas iz Kaštel Gomilice vodi protiv građevinske tvrtke za koju je radeći poginuo njihov suprug i otac doživjela je novi nastavak. Dužni su platiti 202 tisuće kuna sudskih troškova za izgubljenu parnicu, iako je u presudi naveden pogrešan datum nesreće.

Pročitajte i ovo Sud: Preokret u slučaju Anite Nosić - 4 Preokret na Upravnom sudu Sud poništio odluku kojom je HDZ-ova načelnica Anita Nosić izgubila mandat: "Očekujem da će ju Općina vratiti na mjesto načelnice" Šegota i Kožić Nakon ustavnog i upravnog... Visoki upravni sud potvrdio: Kožić i Šegota mogu postati udomitelji, ali i svi istospolni parovi u Hrvatskoj

"Djeca su šokirana, ja isto, kako ćemo, što ćemo. Ja sam rekla: 'Ne bojte se, Bog će sve riješiti i u pomoći nam', ja toliko vjerujem, nitko me ne može razuvjeriti. Od sad do deset godina bit će, ja se nadam, dobro", kazala je Anđelija Matas.

Na pitanje novinara kako će to platiti, poručuje: "A nikako. Nek' ide ovrhu meni i djeci pa ćemo polako, preživjet ćemo i to. Predmet je išao na Vrhovni sud, zato pretpostavljam da namjeravaju ići na ovrhu, ali hvala Bogu, nek' idu."

Poginuo na radnom mjestu prije pet godina

Andrija Matas poginuo je na radnom mjestu u studenom 2015. godine, o čemu svjedoči i ploča s datumom na mjestu nesreće. Visoki upravni sud prihvatio je prvostupanjsku presudu o ozljedi na radu, a obitelji je dodijeljena financijska odšteta.

"Bila je jako loša loša vidljivost, dolazili su auti iz suprotnih smjerova, bilo je loše osvjetljenje, kolega na mijenjanju akumulatora svijetlio je mobitelom i bilo je jako loše osvjetljenje", objašnjava Anđelija Matas.

U potpunosti ih stoga šokira odluka tročlanog sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu kojom im se oduzima dodijeljena naknada štete za gubitak supruga i oca. U njoj se navodi da se nesreća dogodila u lipnju 2016. godine. Punih sedam mjeseci poslije.

"Njihovo je obrazloženje nevjerojatno - da je bilo ljeto, da se vidjelo, da je vidljivost dobra", navodi Matas.

Kako je u pitanju bila pravomoćna presuda, obitelji Matas nije dopuštena izmjena te pogreške. No tužena građevinska tvrtka uspjela je presudu naknadno nadopuniti sudskim troškovima za izgubljenu parnicu.

Odgovor Županijskog suda u Splitu

Iz Županijskog suda u Splitu odgovoreno nam je da je ispravljanje presuda moguće samo u slučaju očitih pogreški u pisanju i računanju, ali ne i eventualnih pogreški koje su rezultat meritornog suđenja. Obitelj Matas upućuju na korištenje preostalih pravnih sredstava.

"Odluka o troškovima postupka u predmetu donesena je po prijedlogu tuženika za donošenje dopunske presude zbog toga što je odlukom, kojom je odlučeno o žalbi tuženika protiv prvostupanjske presude, propušteno odlučiti o žalbi protiv odluke o parničnom trošku. Zakon o parničnom postupku propisuje dopunsku drugostupanjsku odluku odredbama čl. 377a toga Zakona te je upravo temeljem navedenih odredaba naknadno odlučeno po prijedlogu tuženika.

Ispravljanje presuda moguće je samo u slučaju očitih pogreški u pisanju i računanju, ali ne i eventualnih pogreški koje su rezultat meritornog suđenja. Stoga tužitelji, koji smatraju da su njihova prava povrijeđena donošenjem predmetne pravomoćne presude, pravnu zaštitu mogu ostvarivati podnošenjem izvanrednog pravnog lijeka Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, odnosno, korištenjem ostalih dopuštenih pravnih sredstava", priopćeno je iz Županijskog suda u Splitu.

Dakle, ako tužitelji smatraju da su njihova prava povrijeđena donošenjem predmetne pravomoćne presude, pravnu zaštitu mogu ostvarivati podnošenjem izvanrednog pravnog lijeka Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Iz odvjetničkog ureda koji zastupa tvrtku - bez komentara

Iz odvjetničkog društva koje zastupa tvrtku za koju je radio preminuli radnik danas su bez izjava.

"Sve sam mislila da će se riješiti, nije meni u interesu nikoga ni suditi ni dalje se s njima trsiti jer vidim da je to nemoguće, ali sad drugog izlaza nemam ni načina i idem dalje", najavljuje Anđelija Matas.

Dodaje da će tužiti "izvođača, podizvođača, rukovoditelje gradilišta, državne institucije koje su vršile očevid. Sve". Pet godina od nesreće ponovno su na početku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene