450500
450500
450500
450500
450500

PROŽDRLJIVA POPUT ZVIJERI Konačno zabilježeno kako crna rupa 'guta' zvijezdu

  • , 17.09.2016., 17:32
  • Autor:
  • komentara

Supermasivne crne rupe proždrljive su kao zvijeri. Njihova ogromna gravitacijska sila usisava sve što im se nađe u blizini, uključujući i zvijezde.

 
 
 
 
NASA-ini znanstvenici zabilježili trenutak 'gutanja' zvijezde (Foto. NASA)
NASA-ini znanstvenici zabilježili trenutak 'gutanja' zvijezde (Foto. NASA)

Po prvi put astronomi su zabilježili na infracrvenim valnim duljinama što se točno događa u trenutku kada crna rupa 'pojede' zvijezdu. Najzanimljiviji je nalaz koji dokazuje da nakon što je usisa, crna rupa izbaci briljantnu blještavu svjetlosti koja odjekuje kroz prostor.

Dokazuju to dvije studije objavljene ovog tjedna - jedna objavljena od strane NASA-inih znanstvenika i druga od strane istraživača na Sveučilištu znanosti i tehnologije u Kini.

Obje studije opisale su ove 'baklje svijetlosti' prema podacima NASA-inog Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), svemirskog teleskopa koji je fotografirao cijelo nebo infracrvenim svjetlom.

'Ovo je prvi put da smo jasno vidjeli kako infracrvena svjetlost odjekne kroz prostor', rekao je Sjoert van Velzen, postdoktorand na Sveučilištu Johns Hopkins i glavni autor NASA-ine studije.

Studija na kojoj je on radio analizirala je aktivnosti tri crne rupe u trenutku gutanja zvijezda. Istraživači iz Kine analizirali su aktivnosti i četvrte crne rupe.

Tehnički izraz za ove nebeske pojave je 'zvjezdani plimni poremećaj'. Kada se zvijezda nađe previše blizu crne rupe u takozvanoj 'točci bez povratka', na kojoj čak ni atomi svjetlost ne mogu pobjeći, snažna gravitacijska sila crne rupe je povuče u proces kojeg su znanstvenici nazvali 'spaghettification', zbog načina na koji se zvijezda izobliči.

U trenutku kada proždire zvijezdu, crna rupa emitira ogromnu količinu energije, uključujući i UV i X-zrake svjetlosti, koje uništavaju sve što se nalazi u njezinoj neposrednoj blizini.

'To je kao da je crna rupa upravo očistila svoju sobu tako što je sve zapalila', našalio se Van Velzen.

No, izvan dosega najintenzivnijeg zračenja, fragmentirana prašina počinje se kovitlati. Na ovoj udaljenosti od nekoliko trilijuna milja od crne rupe, čestice prašine mogu apsorbirati svjetlo koje ispusti zvijezda koja umire. Te čestice zatim ponovno emitiraju svjetlo na duljim, infracrvenim valnim duljinama. Znanstvenici su nedavno otkrili nekoliko emisije X-zraka crnih rupa koje se činilo da su dio ovog fenomena, no upravo su nova istraživanja, potvrdila te aktivnosti, piše Miami Herald.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se