Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobjeda! Dobila sam priliku za novi život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško bolesna Zadranka Iva Prenđa, dobit će spasonosni lijek, vrijedan dva milijuna kuna, potreban za liječenje rijetke krvne anemije.

Odlučilo je to Bolničko povjerenstvo na Rebru koje će, zahtjev predati ravnatelju bolnice. 

Pročitajte i ovo Lijekovi, ilustracija samo u prvom valu pandemije Kontroverzni lijek za malariju kojeg je protiv COVID-a koristio i Trump vjerojatno uzrokovao više od 17.000 smrti Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto

Neke od posebno skupih lijekova ubuduće će bolnica plaćati iz svog proračuna. Tako više neće trebati odobrenje HZZO-a, na koje se čekalo i po nekoliko mjeseci. 

Slučaj, koji je Nova TV pomno pratila od početka, uzdrmao je hrvatsko zdravstvo.

- Nikada do nas nije došao zahtjev za taj lijek. U bolnici su vjerojatno procijenili da je ta pacijentica u takvom stanju da joj to više neće pomoći. Nažalost, neki pacijenti moraju umrijeti, rekao je 15. srpnja na konferenciji za novinare vezano uz slučaj Ive Prenđe Tonči Buble iz Odjela za lijekove HZZO-a.

Zbog te je izjave morao i odstupiti s te funkcije.  

Dvadesetsedmogodišnjoj djevojci telefon danas nije prestajao zvoniti. Teško bolesna Zadranka još
ne vjeruje da je priča gotova. Lijek, koji joj spašava život, a koji su joj uskraćivali - više nije nedostupan. 

- Sretna sam, omogućili su mi priliku za novi život. Jako sam optimistična, sada kreće još jedna borba, krenut ću s terapijom i nadam se da će organizam to dobro prihvatiti, kaže uzbuđeno Iva.

Bešćutnost zdravstvene administracije, dosada je dodatno uzdrmala Ivin, ionako slab organizam. Teško je podnosila bolove i mučnine. Propadanje koštane srži spašavale su česte transfuzije krvi. 

Dva milijuna kuna, koliko stoji spasonosna četveromjesečna terapija za rijetku krvnu anemiju od koje boluje, ne bi smjela biti prevelik udarac za proračun zagrebačkog Rebra.

- Rekao sam ne samo za Ivu Prenđu, nego za sve 'prenđe' u Hrvatskoj, ako struka kaže da im je potreban posebno skup lijek, ministar je zadužen da osigura sredstva, rekao je ministar zdravstva Darko Milinović.

Bez obzira koliko lijek skup bio, zahtjev za njegovim odobravanjem Bolničko povjerenstvo ubuduće će slati ravnateljima bolnice. Troškovi će se podmiriti iz bolničke blagajne. Blagoslov HZZO-a, neće se čekati. 

Za desetak dana Ivu čeka dogovor o daljnjem liječenju. A s novim pregledima, i spasonosni lijek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene