Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon više od 30 godina nastavljena arheološka istraživanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U podmorju lučice Spinut u Splitu nastavljena su, nakon više od 30 godina, istraživanja jednog od najznačajnijih podmorskih antičkih lokaliteta na ovom području.

To je danas potvrđeno u Odjelu za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda koji ih provodi u suradnji s Pomorskim muzejom, Podvodnim istraživačkim klubom Mornar i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Splitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skupi vjesnici Pažnja! Za branje visibaba kazne i do 200 tisuća kuna! Slika nije dostupna Slijepo slušao nadređene Apsurd: Zatvorska kazna jer je slušao nadređene

Zbog čestih krađa vrijednih amfora iz nasipa pod morem i ostaloga keramičkog i drugog materijala uz plažu ispred veslačkog kluba Gusar u Spinutu na sjevernim marjanskim padinama, na zahtjev inspekcijske službe Ministarstva kulture, prije četiri godine nad lokalitet su postavljene čelične mreže koje, na žalost, nalazište nisu spasile od daljnje devastacije.

Najvrjednije na nalazištu hispanske su velike globuralne amfore iz 2. stoljeća poslije Krista, na kojima su i danas vidljivi žigovi i
oslikani natpisi s količinom i sadržajem, te carinskom deklaracijom, koje su u ovom slučaju služile kao potpora nasipu, odnosno za podzidavanje muljevite obale i, vjerojatno, podržavanje lukobrana nekadašnje luke ako se pretpostavke o njezinu postojanju pokažu točnima.

Pronađene su slučajno nakon jakog nevremena 1958. godine, kada je more odnijelo gornji sloj pijeska koji ih je do tada skrivao.

Amfore su služile za prijevoz ulja iz rimske provincije Hispanije, današnje Španjolske, a Spinut je najistočnija točka Sredozemlja na kojemu su pronađene. 

Pronađen je i manji broj amfora iz Tripolija kojima se ulje prevozilo iz sjeverne Afrike. Služile su kao materijal za izgradnju i posložene su u obalnoj konstrukciji, ispunjene pijeskom, vapnom i raznim otpadom.

Do sada je jedino manje zaštitno istraživanje lokaliteta, koje je obuhvaćalo oko dva hektara, proveo akademik Nenad Cambi godine 1974., kada je i utvrđeno da amfore nisu ostatci brodoloma, kao što se ranije pretpostavljalo.

Budući da im bez kvalitetne restauracije na kopnu prijeti raspadanje, a restauracija i desalinizacija iziskuje puno novca, konzervatori su tada odlučili 'čuvati' ih u moru i tako ih sačuvati od propasti, bez obzira na rizik od krađe.

Zna se da postoji golem broj amfora, razaznaje se nasip koji je u antičko doba bio iznad površine, a arheolozi su otkrili da je imao niz drvenih pilona zabijenih u morsko dno na rubovima nasipa, kaže voditeljica istraživanja Irena Radić Rossi.

Iznad nasipa otkrivena je velika količina keramičkog materijala iz 3. i 4. stoljeća i nekoliko brončanih predmeta. Otkopan je komad antičkog stupa i dosta velik komad četvrtaste kamene urne. Izbrojeno je 230 pilona čiju točnu svrhu tek treba utvrditi. 

Sve je to na vidjelo izašlo tijekom trenutačnih aktivnosti podvodnih arheologa na udaljenosti od pet do sedamdeset metara od obale i na dubini od jednog do četiri metra.

Potpuno očuvani primjerci amfora leže u donjim slojevima iznad kojih su ulomci amfora, uglavnom oštećenih pri ilegalnom vađenju.

Arheolozi će nalaze i izvaditi i izložiti tek nakon što utvrde pravu sliku nalazišta i njegovu svrhu. Nakon osmodnevnih istraživanja, koja će biti prekinuta zbog manjka novca, lokalitet će se prekriti geotekstilom, zasuti kamenim agregatom i ponovno zaštititi čeličnim mrežama.

Novac za ovo istraživanje osiguralo je Ministarstvo kulture, a
arheolozi očekuju da će se u financiranje uključiti i Grad Split,
budući da je riječ o vrijednom nalazištu koje gradu može donijeti i značajnu turističku promidžbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene