Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE ODGOVORAN?

Ne jenjavaju reakcije na tragičnu pogibiju mladića u Zaprešiću, prozvan i premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon slučaja u Zaprešiću koji je otkrio kobne propuste u radu Hitne, iz udruge ''Helikopterima liječnici pomažu'' javno su progovorili o problemima s kojima se oni susreću te kazali da ih premijer ne želi primiti kako bi ih saslušao.

Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću uputila je udruga ''Helikopterima liječnici pomažu''. U pismu koje je potpisao Mladen Tureček navode kako svaki tjedan pokušavaju dogovoriti sastanak s njim, ali ih još nije primio.

Pročitajte i ovo Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada Novi ministri u Vladi - 3 Trojica dolaze iz DP-a Tko su četiri nova ministra? Dvojica su bivši HDZ-ovci, jednog pamtimo po zbunjenosti oko vlasite diplome

Muči ih zanemarivanje osnivanja helikopterske medicinske službe, za koju je još prošle godine završena studija isplativosti.

Napominju kako je svaka prerana smrt građana gubitak za državu od više od milijun eura. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'' Poštovani premijeru gospodine Plenkoviću!

Ponukani nemilim događajima (preranim smrtima) u Zaprešiću i Jastrebarskom, vjerojatno još brojnima u Hrvatskoj, ali koji nisu izašli u medijima, ponovno Vas molim da nađete vremena za sastanak s udrugom „HELP“ Helikopterima liječnici pomažu o Hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi (HHMS) u Hrvatskoj.

Usprkos svakotjednog kontakta s Vašim uredom, još uvijek nismo dobili termin sastanka koji je tražen prije nekoliko mjeseci.

Na sastanku s Vama inzistiramo, jer godinama nismo uspjeli napraviti pomak u osnivanju službe s Ministarstvima na koje ste nas uputili!

HHMS/HEMS smatramo NACIONALNIM INTERESOM koji je bitan za građane i turiste te:
- Ministarstvo zdravstva
- Ministarstvo prometa
- Ministarstvo turizma i
- Ministarstvo regionalnog razvoja

Imamo informaciju da je završena Studija isplativosti uvođenja hitne helikopterske medicinske službe, naručena 2017. g., istu smo tražili na uvid, do danas to nije ostvareno! Napominjemo da uspostava sustava traje dvije godine, te da je svaka prerana smrt građana gubitak za državu od 1.300.000 eura!

U nadi skorog sastanka, želimo Vam ugodan dan!''

''Ovo je logična posljedica nebrige za zdravlje stanovništva''

Povodom tragičnog i nemilog događaja smrti mladića u Zaprešiću priopćenje je poslala i stranka Promijenimo Hrvatsku.

''Predsjednica Odbora za zdravstvo stranke Promijenimo Hrvatsku dr. med. Josipa Rodić, upozorila je da se takva, po pacijente izrazito loša, praksa u kojima nositelji timova nisu liječnici, provodi već godinama i da je bilo samo pitanje trenutka kada će se dogoditi takav tragični događaj. Već više od godinu i pol dana kontinuirano upozoravamo i tražimo ukidanje timova bez nositelja, upozorila je Rodić, jer voditelj tima, bilo u ambulanti ili hitnoj službi, mora i jedino može biti liječnik!!!

Već duže vrijeme stručna udruga upozorava javnost i Vladu da se zbog toga reforma zdravstva mora hitno i neodgodivo provesti i ne smije se lomiti preko leđa pacijenata i njihova prava na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Brojni liječnici već godinama, ističe doktorica Rodić, upozoravaju na devastiranu mrežu liječnika po slavonskim, ličkim, dalmatinskim selima te otocima, ali sada vidimo i u urbanim sredinama, kao i nebrigu lokalne vlasti za kvalitetno zdravstvo.

Lokalna samouprava zadužena za brigu za zdravstveni sustav i mrežu liječnika u svom kraju, ističe Rodić i pita se kako je moguće da onda jedna sestra i jedan liječnik pokrivaju i do četiri ordinacije', stoji u priopćenju.

Smatraju da je slučaj u Zaprešiću ''logična posljedica nebrige za zdravlje stanovništva'' te da podaci pokazuju da je kvaliteta zdravstvene zaštite u usporedbi sa zemljama EU-a – na dnu ljestvice.

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića: ''Ne može biti tim koji će čekati samo u Zaprešiću''

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića Damir Benčević komentirao je prozivke po kojima je i Grad odgovoran za smrt mladića jer za sustav medicinske pomoći ne izdvaja dovoljno novca.

"Ispunjavamo sve svoje obveze prema Hitnoj i prema građanima. S 250 tisuća kuna sufinancirali smo nabavu vozila za Zavod hitne medicinske moći, pomagali smo i dalje ćemo pomagati gdje možemo", kaže zamjenik gradonačelnika za N1 te poručuje da oni koji prozivaju Grad zbog ove tragedije na taj način skupljaju političke bodove.

Zbog načina na koji funkcionira sustav županijske Hitne pomoći, ističe, Grad Zaprešić ne može izdvojiti novac za tim koji bi bio samo za Zaprešić: "Ne može biti tim koji će čekati samo u Zaprešiću, mi ne upravljamo sustavom, već ministarstvo. Što god mi dali, a dat ćemo i dajemo, ne može biti monopolno i nema hitne samo za Zaprešić."

"Ne mislim da smo mi pogriješili, mi možemo davati novac iz jednog sustava u drugi sustav, ali ocijenili smo da to ne bi bilo efikasno jer ne možemo dobiti kvalitetu za građane Zaprešića", kaže.

"Kada svojim novcem budemo mogli dobiti doktora koji će biti samo za Zaprešić, onda ćemo to napraviti, ali mi sada ne možemo zadržati liječnika za Zaprešić, ma koliko ga platili", poručuje Benčević.

Podsjetimo, u nedjelju je na ulici preminuo 21-godišnjak nakon što mu je pozlilo. Građani Zaprešića ogorčeni su jer je Hitnoj koja je udaljena tek nekoliko stotina metara od mjesta događaja trebalo 15-ak minuta na dođe na intervenciju, a došli su i bez liječnika. Traže odgovornost nadležnih. Slučaj je otkrio manjkavosti u organizaciji Hitne službe, naročito nakon što je potvrđeno i da je tijekom intervencije u Zaprešiću zbog zauzetosti tima preminula jedna osoba u Jastrebarskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene