Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žene zdravije od muškaraca

Indeks sreće: Najnezdraviji je život na sjeveru Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati se posljednjih pola godine, krizi unatoč, sve bolje fizički osjećaju, pokazuju posljednji podaci Nacionalnog indeksa sreće. Najzdraviji su Istrani, Gorani i Primorci, dok je najlošije na području sjeverne Hrvatske.

Hrvati sve manje na bolovanju, sve manje pate od kroničnih bolesti, dobrog su rapoloženja i odlično spavaju, pokazuju najnoviji podaci nacionalnog indeksa sreće. Ukupno promatrano zdravo ponašanje prisutnije je kod žena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Blago nama Hrvatska među zemljama koje su postigle visoke ocjene društvenog napretka Slika nije dostupna Izuzeće suca Odgođena odluka o optužnici za prodaju ispita na osječkom Pravnom fakultetu

Svoje zdravlje su najbolje procijenili građani Istre, Gorskog kotara i Primorja te susjedna regija Lika, Kordun i Banija. Najlošije mišljenje o vlastitom zdravlju imaju oni koji žive na sjeveru Hrvatske, odnosno u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj,Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji.

Analiza pokazuje da građani Istre, Gorskog kotara i Primorja svoju tjelesnu težinu procjenjuju puno bliže optimalnoj od onih iz Zagreba, dok su stanovnici sjeverne Hrvatske i Slavonije najnezadovoljniji svojim kilama.

Nezdrava prehrana i manjak fizičke aktivnosti prevladavaju u sjevernoj Hrvatskoj

Raspoloženje stanovnika Istre, Gorskog kotara i Primorja na najvišoj je razini među regijama, dok su Zagrepčani, Slavonci i oni na sjeveru Hrvatske zabrinutiji i depresivniji.

Zdravo ponašanje građana najizraženije je u regiji u kojoj je i vlastita procjena zdravlja najviša - Istri, Gorskom kotaru i Primorju, dok je najlošije na području sjeverne Hrvatske. Iako su izraženo negativna ponašanja poput konzumacije alkohola i pušenja najprisutnija na području Dalmacije, nezdrava prehrana i manjak fizičke aktivnosti čine sjevernu Hrvatsku ipak regijom u najnepovoljnijem položaju.

Ukupno promatrano zdravo ponašanje prisutnije je kod žena negoli kod muškaraca i one su zadovoljnije svojom tjelesnom težinom od muškaraca. Iako u pušenju nema razlika među spolovima, žene su ipak značajno manje sklone konzumaciji alkohola te prehrani brzom i teškom hranom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene