441955
441955
441955
441955
441955

Hrvatska među zemljama koje su postigle visoke ocjene društvenog napretka

  • , 01.07.2016., 08:44
  • Autor:
  • komentara

Istočnoeuropske zemlje Europske unije bilježe rast životnog standarda i po društvenom napretku ulaze u istu kategoriju s nekim od najbogatijih zemalja svijeta, pokazao je indeks koji mjeri društveni napredak država, što bi moglo značiti da će se dugoročno smanjivati iseljavanje iz tih zemalja u bogatije članice EU-a.

 
 
 
 
Zrinjevac (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Zrinjevac (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

"U raspravama koje su se vodile u Ujedinjenom Kraljevstvu postojala je pretpostavka da će se useljavanja s istoka Europe nastaviti na sadašnjim razinama, pa i ubrzati, no kako rastu standard života i društveni napredak prednosti iseljavanja radi rada se smanjuju", zaključuje Michael Green, izvršni direktor američkog instituta Social Progress Imperative koji provodi istraživanja društvenog napretka.

Na vrhu Indeksa društvenog napretka, koji mjeri koliko se koja država brine za društvene potrebe svojih građana, nalazi se Finska.

Nakon Finske, koja je prva na listi, slijede Kanada, Danska, Australija i Švicarska. Srednjoafrička Republika na posljednjem je mjestu liste koja 133 zemlje mjeri po 50 pokazatelja koji nisu ekonomski, poput zdravstva, prehrane, obrazovanja, osobnih prava i zaštite okoliša, a među posljednjih pet u indeksu koji obuhvaća 99 posto svjetskog stanovništva su i Afganistan, Čad, Angola i Niger.

Indeks je pokazao da su Slovenija, Češka, Estonija, Poljska, Slovačka, Hrvatska Litva, Mađarska i Latvija postigle visoke ocjene društvenog napretka koje ih stavljaju u istu kategoriju sa Sjedinjenim Državama, Njemačkom, Francuskom i Italijom.

Slovenija je, primjerice, 20. na listi i postigla je ocjenu društvenog napretka od 84,3.

Hrvatska je 33. s Indeksom društvenog napretka (SPI) od 77,68, ispred Litve (76,94) a iza Grčke (78,27). U skupini slično ocijenjenih zemalja su Poljska kao 30. na listi, Slovačka je 31., a Mađarska i Latvija su na 35. i 36. mjestu.

Među susjednim zemljama Srbija je na 47. mjestu, Crna Gora 55. a Bosna i Hercegovina 69. na listi. Među članicama Europske unije najniže na listi su se našle Rumunjska (42.) i Bugarska (43.).

Ocjena društvenog napretka svijeta u cjelini je 63 od 100, što je jednako onoj Mongolije ili Kirgistana, pokazao je indeks. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se