Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odličan početak predsezone

'Najezda' kruzera u Dubrovniku: Ljetne gužve na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj je vikend prvi test za hrvatski turizam. Ministarstvo, putničke agencije i hotelijeri najavili su bolje rezultate nego lani. To se dijelom može zahvaliti kasnom datumu Uskrsa, kao i sjajnom vremenu koje nas je počastilo ovoga travnja.

Da predviđanja, za sada, nisu pogriješila, dokazuje i Dubrovnik u koji su se, možemo slobodno reći, vratile one ljetne gužve. Stradunom su se mogli čuti svi svjetski jezici, redovi za ulaznice za gradske zidine bili su dugi desetak metara, slobodan stol za popiti kavu gotovo da nije postojao.

Pročitajte i ovo Turisti pješke izlaze iz zračne luke revoltirani prijevoznici VIDEO Sramota na Krku! Putnici moraju pješke vući kofere, cijene narasle i do 1000 posto Dubrovnik najpogođeniji koronakrizom - 4 grad u doba pandemije Dubrovačke atrakcije puste su poput brojnih turističkih mjesta u Hrvatskoj, no cijene i dalje izazivaju pažnju javnosti

Jutros je stiglo čak pet kruzera koji su doveli više od 8 tisuća gostiju, prema našem izračunu, samo danas hrvatski i dubrovački proračun bogatiji je za više od 2 milijuna kuna. Sve u svemu, dubrovački turistički čelnici teško da su mogli i poželjeti bolji početak predsezone.

>> Kontinentalni turizam: Kreveti u Baranji rasprodani!

>> Navala turista na Dubrovnik koje će dočekati - raskopane ulice

Čim je njihov brod pristao pred staru luku, John i Carol uputili su se na dubrovačke zidine. 'Zanima nas stari grad, mi ovako nešto nemamo. Svakako ćemo se ponovno vratiti', rekao je John iz SAD-a. Za razliku od američkog para, većina gostiju odustala je od penjenja i uz zvuke ljerice obišla suvenirnice na Stradunu.

'Kupio sam košulju i magnete za hladnjak', rekao je Pedro iz Brazila. 'Već sam kupila darove. I ovo srce', rekla je Pamela iz Engleske. Gotovo svaki od 8.300 putnika koji su danas stigli kruzerima, kupio je barem neku sitnicu. Ako se uzme prosjek zarade od 37 eura po gostu s kruzera, zarađen je velik novac.

'Najviše se prodaju možda knjige, kape, neke sitnice koje nemaju veliku vrijednost, gdje može kupiti više stvari za više poklona', rekao je vlasnik suvenirnice Anđelko Čorak. 'Gost kupi i suvenir, potroši na takse, potroši na autobus, potroši na naše kulturne znamenitosti, pojede kuglu sladoleda, popije kavu, a i pojede, budimo konkretni i jasni', rekao je Stjepan Perić, presjednik Ceha ugostitelja.

Sezona velikih dolazaka: Dolaze kruzeri s tisućama gostiju

Gosti s kruzera u Dubrovniku većinom ostaju tek nekoliko sati tijekom jutra. Turistički čelnici ističu i da ništa ne kupe to je dobra reklama. 'Imamo i analize da se čak 10 posto tih gostiju u nekom drugom obliku vrati u Dubrovnik, jer ima ljudi koji su prvi put došli u Dubrovnik i naravno da je to njima fascinantno', rekao je Perić. Novi kruzeri dolaze već sutra, sezona velikih dolazaka je počela.

Sutra u Dubrovnik dolazi novih 3 i pol tisuće gostiju, dok će kroz idući tjedan kruzeri dovesti 18 tisuća gostiju. Ove godine je kalendar išao na ruku hrvatskom turizmu, naime, sutra je blagdan Uskrsa, idući vikend je praznik rada, a do početka glavne sezone ne bi se trebale događati rupe u dolascima kakve su se događale proteklih godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene