Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičeni lovac?

Muškarac upucao psa, okrenuo se i otišao, vlasnici zgroženi: "Lako je mogao i netko od nas nastradati''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Lea Šipka i Nenad Novicki šetali su pse kod ozaljske vikendice prošlog tjedna kada im je 67-godišnjak kojega su prepoznali kao lovca ustrijelio jednog psa, a Udruga za dobrobit i zaštitu životinja "Najbolji prijatelj" navodi da su česti slučajevi lovačkog odstrela ljubimaca.

Policija je 67-godišnjaku za kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te ubijanja i mučenja životinja u premetačini stana i automobila oduzela četiri lovačke puške, lovački pištolj, 758 komada streljiva raznih kalibara koje je zakonito posjedovao te 116 komada streljiva za koje nije posjedovao dozvolu.

Lea Šipka i Nenad Novicki ispričali su da se nemili događaj zbio za šetnje pokraj šume i da uopće ne dvoje da je riječ o lovcu. Objasnili su da je kuju Nimu pasmine Cane Corso upucao za šetnje uz šumu i da se ona nije udaljavala od njih pa je ugrozio i njihove živote. Novicki je rekao da ga je vidio kako spušta pušku nakon toga, a L. Šipka da je odmah potrčala za njime.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna uputa Policija upozorila građane na "tihog ubojicu"

Pročitajte i ovo Kokain, ilustracija Zapljena u Španjolskoj Balkanski kartel ostao bez 915 kila kokaina: "Oni su trenutno najaktivniji u Europi"

"Taj čovjek mi nije ništa rekao – došla sam na par metara od njega, a onda pomislila da uistinu može i mene upucati pa sam se vratila. Bio je u odori maslinaste boje i imao je pušku – što bi bio nego lovac", rekla je Šipka za Hinu.

Najavila je i podnošenje privatne tužbe protiv te osobe. "Napravit ću sve što mogu. Želim da se shvati da se ne može samo tako pucati na nečijeg ljubimca, koji se k tome šeće pokraj nas. Lako je mogao i netko od nas nastradati. Ona je imala na sebi rozu ogrlicu i nije je mogao zamijeniti za drugu životinju. Riječ je o čistoj obijesti. Cilj je da taj čovjek više nikada ne uzme pušku u ruke", dodala je Šipka.

Lovački savez: Tek treba utvrditi je li osumnjičeni lovac

Tajnik Lovačkog saveza Karlovačke županije Robert Gorišek je rekao da se treba utvrditi je li osumnjičeni lovac. Ako jest, moguće je da stegovno odgovara, a da sankcije ovise o pojedinom društvu i mogu biti od zabrane lova krupne divljači, isključenja iz društva ili nečeg trećeg. "Ako je točno da mu je oduzeto lovačko oružje, stegovne mjere društva bi realno bile suvišne", rekao je Gorišek.

Pročitajte i ovo Zaustavljen vlakovni promet u Münchenu Zima u punom pogonu Snijeg paralizirao dijelove Njemačke: Problemi u željezničkom prometu, temperature padaju

Pročitajte i ovo Donald Trump obraća se biračima u Iowi Trump u naletu Nema dokaze, ali ne odustaje i ponavlja: "Sprema se velika izborna prijevara"

Predsjednica Udruge "Najbolji prijatelj" Iva Jurčić je rekla da su na karlovačkom području samo unazad mjesec dana upucana četiri ljubimca u okolici kuće ili na šetnici uz šumu.

"Nerijetko nam dolaze napuštene, upucane mačke i napušteni i upucani psi. Vlasnici nepoželjnih životinja također često prijete da će, ako ne možemo zbrinuti te životinje ili ih veterinari neće uspavati, zvati lokalnog lovca koji će 'riješiti taj njihov problem'", iznijela je Jurčić i dodala da je to čest slučaj u ruralnim sredinama i da zajednicu to treba zabrinuti.

Za neopravdano usmrćivanje i zlostavljanje životinja zakon predviđa do godine dana zatvora, odnosno do dvije ako je nedjelo počinjeno iz koristoljublja, a udruge za zaštitu životinja traže da se kazne povise.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene