Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina dana Jadranke Kosor

'Najbolji potez Jadranke Kosor još uvijek se nije dogodio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što je premijerka učinila dobro, a što loše u godini dana svoje vladavine?

Prošla je godina dana otako je nas je k'o grom iz vedra neba pogodila ostavka tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Na njegovo mjesto, točno na svoj rođendan, došla je do tada njegova desna ruka Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Iako su joj mnogi predviđali da na čelu Vlade neće izdržati ni sto dana, Jadranka Kosor učvrstila je svoj položaj. Što je u godini dana napravila pozitivno, a što negativno, pitali smo ekonomske i političke analitičare, oporbu, žensku udrugu i sindikate.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kao najlošiji potez Jadranke Kosor u zadnjih godinu dana naveo je uvođenje kriznog poreza 1. srpnja protekle godine. 'Krizni porez na prvu je spasio javne financije, a dugoročno je produbio recesiju jer je djelovao na širenje psihološke krize koja je unijela nemir u kućanstva, koja su trebala biti glavni generator izlaska iz krize', pojasnio je Novotny.

Dodao je kako je to dovelo do toga da kućanstva počinju štedjeti, odnosno, da smanjuju potrošnju, što je uzrokovalo pad BDP-a u prvom kvartalu godine, a taj trend najvjerojatnije će se nastaviti i cijelu 2010.

'Najbolji potez Jadranke Kosor još se nije dogodio'

Premijerka je na sastanku sa sindikatima rekla da razumije naše argumente, a onda se nakon sat i pol sastala s poslodavcima i promijenila svoj stav u njihovu korist, kaže Krešimir Sever Po njegovoj ocjeni najbolji potez Vlade pod vodstvom Jadranke Kosor još se nije dogodio, ali je najavljen. 'Najpozitivnija stvar koju je Vlada napravila zadnje godine je najava uvođenja štednje u javnoj potrošnji i naravno, ostvarenje zadanih mjera. Premijerka je najavila da tek slijedi razdoblje u kojem će biti teških mjera rezanja i to je realna procjena. Tu najavu Jadranke Kosor vidim kao najpozitivniji potez u protekloj godini, ne vidim druge ekonomske mjere koje bismo mogli pozdraviti', tvrdi Novotny. 

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako je Jadranka Kosor u godini dana na premijerskoj funkciji bitno nadmašila njegova očekivanja. 'Nisam vjerovao da će u tako kratkom roku maknuti slovensku blokadu i konsolidirati pregovore. Danas, godinu dana kasnije, Hrvatska ima otvorena sva ona poglavlja koja nam je Slovenija blokirala', pojašnjava Gjenero i daje veliki plus Jadranki Kosor za stvaranje konkurentnosti.

'Očito je da je ova Vlada napravila više od političke strategije u vezi brodogradilišta koja su nam jedan od gorućih problema', tvrdi Gjenero.

Dodaje kako je plus Jadranke Kosor i činjenica da je Hrvatska prvi put definirala što hoće biti kao zemlja članica EU. 'U ovom slučaju vidimo da se kod nas stvara nova politička kultura. Naime, Jadranka Kosor u istupanju prema van usklađuje se s akterima koji nisu niti iz njezine stranke niti su joj srodni po ideologiji, kao što su Vesna Pusić i Ivan Jakovčić', kaže Gjenero. 

Krivom taktikom do pada popularnosti

Najveća pogreška koju je Jadranka Kosor napravila jest činjenica da nije izašla s tvrdim socijalnim mjerama kada joj je popularnost bila na vrhuncu. 'Loše vijesti trebala je priopćiti oko nove godine, kada joj je rejting bio najviši zahvaljujući antikorupcijskim mjerama. Ovako, neupitno je izgubila tri do četiri mjeseca i to će joj bitno umanjiti šanse na sljedećim izborima', objašnjava. Dodaje kako se Kosor krivo postavila i u stranci gdje je trebala održati izvanstranačku konvenciju na kojoj na kojoj bi trajno učvrstila poziciju i onemogućila bilo kakav pokušaj udara.

Jadranka Kosor prije nego što je postala premijerka bila je znatno više socijalno osjetljiva, kaže Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

'Nisam vjerovao da će stati na stranu kapitala, a točno je to učinila kada je postala premijerka', dodaje. Tvrdi da Vlada na čelu s Jadrankom Kosor u zadnjih godinu dana po pitanju radničkih prava nije učinila apsolutno ništa.

'Uvela je krizni porez koji je dodatno osiromašio radnike, prva predložena izmjena ZOR-a ide na štetu radnika i tako se nastavlja druga izmjena ZOR-a. Napravila je snažan pritisak na zaposlenike državnih tvrtki, a deseci tisuća ljudi u privatnom sektoru ostali su bez posla', kaže Krešimir Sever. Ističe kako je Vlada zbog neiskustva i neznanja da se bori s krizom, naveći teret prebacila na leđa radničke klase.

Saborski zastupnik oporbene stranke IDS-a Damir Kajin priznaje da se Jadranka Kosor zaista trudila u godini koja je iza nas. 'To zaista nije lako ako ste na čelu Vlade države koja je osuđena na propast. Jadranka Kosor ima priliku učiniti jednu jako dobru stvar, a to je da raspusti Vladu i raspiše prijevremene izbore. Inače ćemo nastaviti mrcvariti ovu lešinu od države', kaže Kajin.

Kao najveći negativni potez premijerke drži činjenicu da ona živi u iluziji da ima program kojim će zemlju izvesti iz krize. '812.000 potpisa građana na benigno sindikalno pitanje pokazuje što oni o njoj misle', zaključuje Kajin.

>> Pesimizam i nepovjerenje: Kosor snažno gubi popularnost!

>>'Gjelem, gjelem' i crvene ruže premijerki za rođendan

Predsjednica ženske udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka tvrdi kako se Jadranka Kosor  u godinu dana pokazala da je ambiciozna, sposobna i spremna se uhvatiti s problemima u koštac. 'Premijerka je medijski često bila ismijavana jer se angažirala oko nepotrebnih stvari, kao što je stražnjica u spotu.

Jadranka Kosor često je inzistirala da joj se govori u ženskom rodu, a koliko je zapravo napravila u korist ženskih prava znat ćemo tek na kraju njezina mandata', dodaje Sanja Sarnavka. Ističe kako je Jadranka Kosor zapravio puno  više bila kritizirana od strane žena iz visokih političkih krugova, a ne muškaraca.

Kako ocjenjujete godinu dana 'vladavine' Jadranke Kosor?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...neprocjenjivo

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene