Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglave cifre

Najbolje plaćeni direktor u nas zarađuje kao 60 Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon obrađenih 65 posto poreznih prijava, prvi preliminarni podaci Porezne uprave pokazuju kako je najbolje plaćeni hrvatski menadžer lani zaradio 5,4 milijuna kuna, odnosno oko 200 tisuća kuna u neto iznosu mjesečno!

Harač je pogodio hrvatske top menadžere pa su oni koji su imali dohodak između 100 i 200 tisuća kuna mjesečno, plaćali 8400 kuna harača na mjesec, no to za njih nije predstavljalo težak udarac. Razlika između prvog i 20. dohotka po visini u Hrvatskoj za prošlu godinu je 2,8 milijuna kuna, odnosno 20. iznosi 2,6 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Slika nije dostupna Uskoro nova pravila? Ovolike su plaće direktora javnih poduzeća!

Tko zapravo dobiva tolike cifre? Odgovor je direktori banaka i telekomunikacijskih kompanija. Večernji list piše kako se na listi zacijelo mora nalaziti i Boško Matković, bivši direktor Zračne luke Zagreb, koji je lani dobio otpremninu od 2,4 milijuna kuna i koju je, s plaćom, morao navesti u poreznoj prijavi. Plaća predsjednika uprave T-HT-a Ivice Mudrinića, široko je poznata i ona iznosi oko 180 tisuća kuna na mjesec.

No, ako mislite da je nesrazmjer plaća između direktora, menadžera i običnih radnika u nas velik, treba navesti pojedine primjere iz EU-a, gdje se ta razlika penje na 500 radničkih plaća, u odnosu na 30 do 60 u nas. naši su sindikati prije dvije godine tražili i drastično smanjivanje te razlike, na 10 radničkih plaća, no to se naravno nije dogodilo. Za iduću godinu možda već imamo i pobjednika, a taj bi mogao biti Tomislav Dragičević, dugogodišnji direktor Ine, kojem je ove godine isplaćena otpremnina u visini rekordnih 6,7 milijuna kuna.

Zanimljiv je i podatak kako 18 od 20 top dohodaka dolaze iz Zagreba, a dva preostala iz Splita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene