Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Uvjetno kažnjen

Nobilo: Progone me jer sam Vladi radio političku štetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će se žaliti na nepravomoćnu odluku Hrvatske odvjetničke komore koja ga je u stegovnom postupku uvjetno kaznila sa šestomjesečnom zabranom rada u odvjetništvu i globom od 30 tisuća kuna.

Stegovni postupak protiv Nobila pokrenut je u svibnju prošle godine zbog njegovog intervjua u tjedniku Globus. Istupajući kao odvjetnik bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca Nobilo je tada ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca kako bi zaštitili članove Vlade, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nije povezano s curenjem informacija' Ivan Mravak otkazao punomoć odvjetniku Anti Nobilu Slika nije dostupna Na optuženičkoj klupi Nobilo: Dokazat ćemo da je Polančec djelovao u javnom interesu

'To je stara priča koju je inicirala premijerka Jadranka Kosor kada je pitala Odvjetničku komoru smijem li ja napadati Vladu. Vidljivo je da sam ja tu osuđen jer sam nanosio političku štetu Jadranki Kosor, Vladi i HDZ-u', rekao je odvjetnik Nobilo.

Na cijeli slučaj preko glasnogovornika se oglasila i premijerka poručivši da je spremna povući svoj dopis poslan komori ako on uzrokuje Nobilovu suspenziju. Poručuje kako je protiv toga da se bilo kome zabranjuje obavljanje njegove djelatnosti.

Dodao je kako su nekada političari zbog istih stvari išli na kazneni sud ili su bili ubijani, a danas su samo stegovno gonjeni, tako da ipak ima nade za Hrvatsku. 'Ovo je ipak najniži oblik represije, nije mi ugrožen život i sloboda, ali je egzistencija', rekao je Nobilo.

'Ukoliko ova odluka bude pravomoćna, ne znam što će biti. No, sigurno znam da ću nastaviti raditi na isti način i da neću ni dlaku odstupiti, pritisci me neće zastrašiti. 'Kosor ovo radi zbog vlastitog straha i nesigurnosti, zato poseže za represijom u preopsežnom obliku. Nikada se još nije dogodilo da jedan premijer traži progon odvjetnika', dodao je.'Ako bi donijeli Zakon o zaštiti lika i djela, možda bi ona povećala svoju sigurnost u smislu uvjerenja u vlastitu moć', rekao je Nobilo.

>> Nobilo: Maček je pušten kako se ne bi saznalo za HDZ i Brodosplit

Predsjednik HOK-a Leo Andreis nije želio komentirati nepravomoćnu odluku stegovnog suda Komore. 'Zalažemo se za uvuđenje reda u odvjetničke redove, posebno u vezi s javnim istupima i upravo zbog toga odluku koja nije pravomoćna ne mogu komentirati', kazao je Andreis.

HDZ bez komentara

Dok SDP tvrdi da je neprihvatljiv žestok politički pritisak premijerke Kosor, HDZ je bez komentara
'Ovo je potez iz nekih drugih vremena i primjereniji je za druge sustave, ne demokratske, a zabrinjava me i brzina kojom je komora reagirala na prijedlog prvenstveno političke osobe', kazao je SDP-ov Josip Leko.

Kazao je da ne zna niti kada bi drugostupanjski stegovni sud mogao odlučivati o Nobilovoj žalbi. 'Riječ je o suđenju poput svakog drugog na čije trajanje može utjecati mnoštvo stvari i zaista ne znam kada bi pravomoćna odluka mogla biti donesena', dodao je Andreis.

Odvjetnik Anto Nobilo Polančeca zastupa u više slučajeva u kojima ga USKOK tereti za brojne zlouporabe i nezakonitosti. Osim slučaja Podravka najznačajniji je slučaj navodno nezakonite prodaje HEP-ove struje šibenskom TLM-u po višestruko nižim cijenama od tržišnih. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene