Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke s oltara

'Kako vidimo, vlast kao gospodarenje više privlači nevjernike nego vjernike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske tijekom dana su održana misna slavlja povodom blagdana Velike Gospe.

Na misi na blagdan Velike Gospe u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da katolici danas ponovno otkrivaju radost vjere i poručio kako stradanje kninske primalje Jage Stojić otkriva da svaki naraštaj i svaki čovjek ima udjela u borbi između dobra i zla.

Pročitajte i ovo Aljmaš se priprema za blagdan Velike Gospe - 2 Pripreme u pandemiji Blagdan Velike Gospe u vrijeme korone: Vjernicima u Aljmašu uzimat će broj osobne iskaznice Slika nije dostupna Mise na blagdan Velike Gospe Nadbiskup Hranić: Djeca se ne rađaju jer su roditelji komotni i ne žele obvezu

'Ispovjedamo svoju vjeru i obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje kako bismo - poput obične i skromne pirmalje, Jage Stojić koja je ovih dana u rodilištu u kninskoj bolnici, prizivajući se na svoju savjest, odbila aissitirati jednom pobačaju i zato dobila otkaz - bili hrabri i sposobni živjeti i svjedočiti svoju vjeru te kršćanske stavove u modernom sekulariziranom pluralnom društvu', rekao je nadbiskup Hranić.

Ocijenio je kako primjer ove sugrađanke i vjernice-katolikinje te njezino aktualno stradanje zbog vjernosti Bogu 'otkriva da se i našoj generaciji, i u našoj domovini, danas ponovno ostvaruje borba i neprijateljstvo između dobra i zla, u kojoj svoj udio uzima svaki čovjek i svaki naraštaj'. Dodao je kako vjernici katolici danas ponovno otkrivaju radost i ljepotu vjere te se utvrđuju u uvjerenju da dobro koje je pobijedilo u Isusovom i Marijinom životu, 'mora pobijediti i u našem osobnom životu, životu našega društva, politici, gospodarstvu, na svakom području ljudskoga života'.

>> Hodočašća u Marijanska svetišta: Hrvatska slavi blagdan Velike Gospe

U svojoj propovijedi nadbiskup Hranić istaknuo je kako je upravo u blaženoj Djevici Mariji ispričana povijest spasenja, kako je u njezinu životu postalo očitim da je upravo vjera, odnosno otvaranje srca Bogu i prihvaćanje Boga s povjerenjem ključ ljudskoga života i spasenja. Zbog te otajstvene veze između Kristova i Marijina uskrsa, mi kršćani duboko proživljamao ovu svektkovinu kao svetkovinu vjere u Kristovo uskrsnuće, kao svetkovinu Marijine nebeske proslave te naše ljudske nade, poručio je nadbiskup Hranić. Kazao je kako 'danas obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje za vjeru crkve i za prenošenje kršćanske vjere našim sugrađanima, braći i sestrama, koji su bili kršteni, ali su zanemalrili klicu vjere' te danas žive na rubu vjere i nevjere te se deklariraju agnosticima, a u biti su bogotražitelji.

Inače, u svojoj je propovjedi na misnom slavlju u Sinju splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić također spomenuo Primalju Jagu Stojić kao primjer. U Aljmašu će se danas održati i misa za stradanike Domovinskog rata, pobožnost križnoga puta te misa s blagoslovom djece, koju će predvoditi nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Misno slavlje predvodio je i Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. 'Vlast kao gospodarenje privlači više nevjernike nego vjernike možemo to također vidjeti u konkretnim primjerima', između ostaloga je rekao Bogović.

Mons. Barišić: Vjera nas vidi prisutne i odgovorne

Misu na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu. "Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom“, rekao je mons. Barišić.

U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz. "Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj. Kolike će majke i očevi s ovakvim svjedočenjem odustati od smrti svoga djeteta te ljudski, majčinski, roditeljski prihvatiti svoje čedo? Osobna svjedočanstva su jača od svih uvjeravanja i argumenata“, rekao je Barišić.

U svečanoj procesiji su uz mnogobrojne vjernike i hodočasnike sudjelovali tradicionalno alkari i alkarski momci, Gradska glazba Sinj i članovi kulturno-umjetničkih društava. U najvećem marijanskom svetištu Dalmacije, pretpostavlja se, do sada je boravilo više od 100 tisuća vjernika, a do kraja svetkovine očekuje ih se još 70 tisuća. Najviše hodočasnika je iz BiH, a zabilježen je i porast vjernika iz Poljske i Čehoslovačke koji organizirano dolaze u Sinj. Svečano misno slavlje u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal Provincije presvetog Otkupitelja iz Splita fra. Joško Kodžoman. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene