Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve reakcije

Poruka Torcide Vidoševiću: 'Želimo ti dug i doživotan zatvor!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stigla je i prva reakcija na uhićenje šefa HGK, Nadana Vidoševića. Torcida mu je poželjela, blago rečeno, sve najgore.

Navijači Torcide su na svojem Facebook profilu komentirali uhićenje dugogodišnjeg šefa HGK te i nekadašnjeg predsjednika nogometnog kluba Hajduk, koji je za njegovog mandata osvojio devet, od mogučih dvanaest nacionalnih trofeja i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka kao 5. najbolji nogometni klub u Europi te sezone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon mjesec dana Afera Remorker: Josip Sapunar pušten iz istražnog zatvora Slika nije dostupna Noć u policijskom pritvoru Vidošević odveden iz HGK, policija iz zgrade iznijela nekoliko umjetničkih slika!

>> Uhićen Nadan Vidošević, u tijeku pretres stana!

'Sa zakašnjenjem od 20-ak godina... Smeće, želimo ti dug i doživotni zatvor!!!', poručila je Vidoševiću Torcida putem Facebooka.

Maras: Ovakve stvari su nedopustive

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras poručio je kako nije iznenađen uhićenjem šefa Hrvatske gospodarske komore. "Neka policija i DORH rade svoj posao. Drago mi je vidjeti da institucije rade svoj posao. Želim upozoriti da priča oko javnog novca, javnih ovlasti, javnih pozicija mora imati jednu drugu konotaciju kada su u pitanju HGK i Obrtnička komora... Ovakve stvari su nedopustive. Još prije mjesec dana sam rekao da Vidošević mora odstupiti", rekao je ministar Maras za Soundset.

Matijašević: Pojedinci se bogatili siromašeći građane

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević komentirao je danas uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića izjavivši kako "bogatstvo u nesrazmjeru s primanjima svih ovih godina pokazuje da su se pojedinci bogatili siromašeći građane, iako nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže sudskim postupkom".

Činjenica je da Vidoševićeva primanja i primanja njegove supruge ne mogu omogućiti stjecanje tolike imovine, posebice vezano uz objavu u medijima o kupnji zemljišta za Krašograd, koristeći povlaštene informacije koje su čelnici Kraša imali, rekao je Matijašević na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, jutros oko 7 sati ispred tvornice Kraš u Zagrebu policija je uhitila Nadana Vidoševića te je u tijeku pretres njegovog stana. Vidošević je time postao osumnjičenik u aferi Remorker, odnosno izvlačenju novca iz HGK.

Prije gotovo mjesec dana uhićena je i Zdenku Peternel, 'desna ruka' Nadana Vidoševića, koju se sumnjiči da je uz pomoć dvojice suosumnjičenika na temelju fiktivnih faktura iz HGK izvukla čak 32 milijuna kuna. Tada su privedeni i njezini navodni pomagači, Davor Komerički, koji je godinama surađivao s HGK, te profesor tjelesnog odgoja Igor Premilovac.

Reakcije iz Sabora

'A Vidošević je uhićen? To mi je prva vijest!', rekao je u Saboru laburist Dragutin Lesar. 'Dolazi do toga da pitanje korupcije nije riješeno samo sa slučajem Sanader i da ima još puno posla za one koji se time bave. Interesantno je da je i u saborskom odboru za borbu protiv korupcije ta borba zamrla', dodao je Lesar.

Josip Salapić ustanovio je kako je ovo uhićenje dokaz da pravne institucije i DORH rade svoj posao. 'Oni koji obnašaju važne dužnosti i raspolažu ogromnim novcem trebaju biti odgovorni za svoje postupke. Mi imamo dobre zakone, pitanje je hoće li ih pravne institucije dobro provoditi jer neke velike istrage su pokazale da se ništa nije napravilo', kazao je Salapić.

HNS-ov Goran Beus Richemberg kazao je kako je bilo za očekivati da će situacija eskalirati s obzirom na sve informacije koje su se pojavile u javnosti, a nezavisna zastupnica Jadranka Kosor dodala je kako 'treba pustiti institucije da rade svoj posao'.

Vidoševićevi bivši stranački kolege Vladimir Šeks i Davorin Mlakar nisu željeli komentirati uhićenje.

Predsjednikova reakcija

'Nemam što posebno reći, zakon je isti za sve, a je li gospodin Vidošević kriv ili nije pokazat će istraga', rekao je danas na Interliberu predsjednik Republike Ivo Josipović.

Bajić nije htio odgovarati na pitanja novinara

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sudjelovao je na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova gdje je iznio izvješće o radu Državnog odvjetništva za prošlu godinu. No, na pitanja novinara o uhićenju Vidoševića nije htio odgovarati. 'Žao mi je, nema pitanja', kazao je.

Jakelić: Bez komentara dok institucije ne odrade svoj posao

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić nije želio komentirati današnje uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, rekavši da ne želi ništa prejudicirati jer postoje institucije koje trebaju odraditi svoj posao i utvrditi eventualnu odgovornost.

'Cijeli postupak će se provesti i utvrditi eventualna odgovornost, a prije toga ne bismo htjeli komentirati, niti davati bilo kakve izjave', rekao je Jakelić upitan za komentar uhićenja nakon današnje konferencije za novinare u HUP-u.

Jakelić smatra da taj događaj neće naštetiti aktualnim pregovorima socijalnih partnera o novom Zakonu o radu, s obzirom da se pregovara vrlo transparentno, jasno i javno. Vidoševićevo uhićenje ne bi trebalo imati bilo kakve implikacije na te procese, tvrdi Jakelić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene