Obavijesti Video Pretražite Navigacija
90 tisuća ljudi

Nacionalna mirovina? Mogli bi je dobiti stariji od 65 bez staža i bez primanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za manje od 4 godine mogla bi se uvesti nacionalna mirovina za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu mirovinu ili ga uopće nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja, a takvih je preko 90 tisuća u Hrvatskoj.

Nacionalna mirovina planira se uvesti do 2021. godine, a obuhvatit će osobe koje su najmanje 15 godina živjele u Hrvatskoj i nemaju nikakvih drugih izvora prihoda. Ostali uvjeti, prije svega oni vezani uz imovinski cenzus, te iznos nacionalne mirovine tek će se utvrditi.

Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike uputilo je u javnu raspravu prijedlog Strategije socijalne skrbi za starije osobe za razdoblje od 2017. do 2020.

Razrada Strategije

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Prema planu usvajanja prijedloga, u posljednjim mjesecima 2018. godine trebala bi biti dovršena sveobuhvatna analiza stanja, do kraja 2019. utvrđivat će se kriteriji prema kojima će se odabrati potencijalni korisnici, imovinski i dohodovni cenzus te parametri za izračun visine mirovine, a do 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira prenosi Jutarnji list.

Najveći će izazov biti određivanje optimalnog iznosa nacionalne mirovine, koji bi morao biti veći od socijalne pomoći (maksimalno 900 kuna za samca), a opet manji od najmanjeg mogućeg iznosa mirovine.

U Strategiji je navedeno kako će novi institut mirovine trebati sagledati i u odnosu na činjenicu je li osoba nositelj prava vlasništva, je li bila u radnom odnosu te uplaćivala doprinose ili nije nikada radila. Osobito će se paziti na problematiku žena u ruralnim područjima, koje su posebno pogođene siromaštvom.

Slijedi reforma

Nacionalne mirovine trenutno ima stotinjak država diljem svijeta. Ova vrsta mirovine uglavnom služi kao osnovni mehanizam zaštite starijih osoba od siromaštva: u Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi oko 17 posto populacije u dobi od 25 do 55 godina te čak 26 posto osoba starijih od 65 godina.

Strategija kao jedan od glavnih ciljeva u budućem razdoblju postavlja i reformu načina plaćanja usluge smještaja u državnim domovima za starije, u kojima je smješteno oko 17.000 osoba, a istodobno je predano 72.000 zahtjeva za smještaj.

Procjenjuje se da oko 100.000 osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakva primanja, iako ih samo 9.287 prima socijalnu pomoć. Uvođenje nacionalne mirovine najavljuje se posljednjih 15-ak godina, a bilo je i jedno od važnih predizbornih obećanja ove Vlade te je u programu Vlade za mandat od 2016. do 2020. godine nacionalna mirovina postavljena kao jedan od temeljnih ciljeva u sklopu zaštite socijalno ugroženih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene