448068
448068
448068
448068
448068

SVI OBEĆAVAJU VEĆE MIROVINE, ALI ODAKLE? 'Toliko puta su nas premazali da više ni u jedne ne vjerujem'

  • , 27.08.2016., 10:08
  • Autor:
  • komentara

Umirovljenici žele jasne odgovore. Gotovo im sve stranke obećavaju veće mirovine. Malo njih pojašnjava odakle novac.

 
 
 
 
Budućnost umirovljenika (Video: Dnevnik Nove TV)
Budućnost umirovljenika (Video: Dnevnik Nove TV)

U igri s političarima, umirovljenici, kažu, nikada ne pobjeđuju. Unatoč obećanjima.

U ovom trenutku s manje od 1000 kuna na mjesec živi gotovo 200 tisuća umirovljenika. 364 tisuće prima između 1000 i 2000 kuna, a nešto manje ih prima između 2-3 tisuće. Oko 161 tisuće umirovljenika prima od 3 do 4 tisuće kuna, a rijetki su oni s više od toga.

HDZ i Narodna koalicija žele uvesti takozvanu nacionalnu, odnosno socijalnu mirovinu za one koji ne budu imali dovoljno radnog staža. 'Glavni cilj je da mirovine moraju doseći 60% prosječne plaće', kaže HDZ-ova Ivana Maletić.

'Mirovine će rasti između 5 i 10 %. Također ćemo ukinuti onaj doprinos za zdravstvo od 3 %', kaže pak Mirando Mrsić iz SDP-a. Milan Bandić kaže da će mirovine rasti 5-10 posto. 'Kad me pitaju kako, kao u Zagrebu', kaže Bandić.

U Hrvatskoj je više od 1.231.766 umirovljenika. Na 12 zaposlenih dođe 10 umirovljenika. Država za mirovine na godinu mora osigurati 36,9 milijardi kuna, dok u isto vrijeme, od doprinosa prikupi 20,9 milijardi kuna.

No to u ovom trenutku strankama nije prepreka za obećanja. Ali otkud novac?

'To je ono što namjeravamo generirati čitavom ekonomskom politikom koja će dovesti do većeg gospodarskog rasta i omogućiti bolji standard građanima koji se vidi upravo kroz umirovljenike', kaže HDZ-ova Maletić.

'S povećanjem plaća i povećanjem broja zaposlenih će rasti doprinosi. Prema tome, tu neće biti problema', smatra SDP-ov Mrsić.

'Potrebno je podići i izvoz i BDP i u trenutku kada se to stabilizira onda postoji mogućnost za poboljšati život ne samo umirovljenika, nego i svim drugim građanima', kaže pak Petrov.

Dok se umirovljenici nadaju da će ih se političari sjetiti i nakon izbora, stranke itekako računaju na potporu ljudi koji su na izborni dan - prvi na biralištima.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se