Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke kuće još u vodi

FOTO Ostala je samo pustoš: 'Možda je sada još i teže'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Selo Gunja, sa svojih više od 4.200 stanovnika najveće u županjskoj Posavini, još uvijek je pod vodom, iako je razina savskih voda koje su prije dva tjedna poplavile to mjesto te susjedno Rajevo Selo i Račinovce vidljivo opala te su neki dijelovi sela bez vode, a u nekima je razina vode visoka od pola do jednog metra.

'Još uvijek je teško, možda sada i teže jer je iza vode ostalo brdo smeća, uginulih životinja i svega onoga što je Sava nanijela dok nas je plavila', kaže načelnik Gunje Hrvoje Lucić u čijoj kući je, kaže, još voda. Poput ostalih mještana Gunje, i on kuću redovito obilazi i pokušava raščistiti koliko se da i može.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poplave 2014 Vodostaj Save kod Županje pao za 34 centimetra, voda se povlači Slika nije dostupna Očekuje se stagnacija, a potom i pad vodostaja FOTO Vrhunac vodenog vala: Vodostaj Kupe 824 cm, najviši u posljednjih 40 godina!

Uz ceste koje vode kroz selo mogu se tako vidjeti nakupine izbačenog i uništenog namještaja, bijela tehnika, igračke i sve ono što je vodena bujica uništila. Posvuda pustoš i tek pokoji mještanin. U proteklih desetak dana visina vode u Gunji opala je za nekoliko metara, ali nekim objektima, poput gunjanske džamije, još uvijek se od vode ne može prići.

'Sutra započinje procjena šteta i pravi radovi tek sada dolaze', navodi Lucić dodajući kako će procjenu, za sada dok se voda još jače ne povuče, biti moguće obaviti na oko 60 posto od ukupno 1.604, koliko je kuća u ovome selu uz samu granicu s BiH.

Poplavljena područja: Kao da nema dovoljno problema, opasnosti ne prolaze...

Poplava je sve uništila i 72-godišnjem Džemalu Fazliću.

'Kuća mi je pored nasipa i još uvijek je metar u vodi. Prizemlje je u potpunosti poplavljeno, a uništeni su mi i automobil, kamion i brojni strojevi, a potpoljen je i šljivik', kaže Fazlić dodajući kako je voda rijeke Save kod Gunje znala dolaziti do vrha nasipa, ali nikada se nije prelila i plavila.

Vjeruje da će država ispuniti sve ono što je obećala.

'Najgore je što ne može ući u kuću jer je vodostaj još visok. Nadamo se pomoći jer sami nećemo moći. Supruzi mi je 69, a meni 72 godine. Oboje smo u mirovini i bez pomoći sa strane mi se nećemo moći pomaknuti s mjesta', kaže taj Gunjanac koji je spas od visokih savskih voda sa suprugom pronašao u susjednom Brčkom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene