Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplava

Na vodomjerima Opuzen i Metković vodostaji lagano padaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mjerodavnim vodomjerima Opuzen i Metković, vodostaji i dalje lagano padaju uz veliki utjecaj plime i oseke mora, priopćile su danas Hrvatske vode.

Na dionici 13/I, ‘More - Opuzen’ sinoć u 19 sati kod vodostaja 259 centimetara ukinuto je izvanredno stanje na zaštitnim objektima, a jutros u 11 sati kod vodostaja 239 centimetara s tendencijom daljnjeg opadanja, doneseno je rješenje o prestanku izvanredne mjere obrane od poplava i uspostave redovitih mjera obrane od poplava. Izvanredna mjera obrana od poplava ukinuta je jutros u 6 sati na dionici 14/I ‘Opuzen - Metković’ jer je razina iznosila 358 centimetara. Vodostaji i dalje lagano padaju uz veliki utjecaj plime i oseke mora, navode Hrvatske vode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigle iz BiH Gomile smeća zatrpale dolinu Neretve Slika nije dostupna Neka područja i dalje ugrožena Vodostaj Neretve pada i kod Metkovića i kod Opuzena

>> Poplavljen veći dio Imotskog polja, nabujala Neretva

Uslijed zaobalnih voda i povratnih voda vodotoka Norin, te nefunkcioniranja oborinske odvodnje poplavljeno je područje Vid - Norina, te oko 80 posto područja Jerkovca - nebranjeno gradsko područje Grada Metkovića. S obzirom da je ovo naselje građeno na relativno niskim kotama, bez prethodno izvršene zaštite od plavljenja, u ovom je trenutku nemoguće poduzeti bilo kakve mjere obrane od poplave. Za to je nebranjeno područje već izrađena projektna dokumentacija obrane od poplava, a u tijeku je proces ishođenja potrebnih dozvola.

Provode se mjere redovite i izvanredne obrane od poplava na zaštitnim objektima po dionicama. Na dionicama 13. i 14. uz rijeku Neretvu zaštićene su sve kritične točke, zatvoreni su svi otvori na obrambenim zidovima na području Komina, Opuzena, Krvavca i Metkovića. Spuštene su sve ustave koje se redovito kontroliraju, kao i sva kritična mjesta na kanalima i propustima. Na nekoliko mjesta postavljene su jače pumpe sa dizel agregatima za crpljenje vode iz zaobalnih djelova područja gdje su ugroženi stambeni objekti. Daje se pomoć stanovništvu u materijalu, pijesak i vreće, za obranu stambenih i drugih objekata.

Hrvatske vode su u kontaktu sa službama HEP-a glede akumulacije Peruče, te s vodoprivrednim službama susjedne BiH glede situacije na Neretvi. Dežurne ekipe Hrvatskih voda redovito obilaze teren, interveniraju tamo gdje je potrebno (čišćenje propusta, korita bujica, itd). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene