Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani, ali i Bruxelles, više ne mogu čekati

Istražili smo: Gdje su obećane reforme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se zbroje sva poskupljenja, jasno je "kao dan" da troškovi rastu više i brže od rasta plaća poreznom reformom. A što je s drugim reformama? Plenkovićeva vlada obećava da ovaj put one neće biti tek mrtvo slovo na papiru.

Tisuće građana, promjene na bolje, više nisu mogli čekati. "Ja sam jedan među njima, koji razmišlja da ode. Jer ovo sve nije za izdržati!", rekao nam je jedan od građana.

Pročitajte i ovo Novac - 2 promjene na računu Počele isplate plaća prema pravilima nove porezne reforme: "Tugo moja tužna, moglo je i bolje" Slika nije dostupna Do kraja godine još veće REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

Bruxelles traži reforme. I uvjerava - to znači bolji život. Posljednjih mjesec dana u vladi pripremaju nacionalni plan reformi. Domaću zadaću Bruxellesu bi trebali poslati najkasnije do kraja travnja. Posao vodi ministrica Martina Dalić.

"U njemu će se definirati niz mjera - u području poboljšanja klime, u području unapređenja efikasnosti javne uprave, strukturne reforme...", najavila je Dalić.

U vladi se hvale planom za rezanje administrativnih troškova, javnu upravu, zatim poreznom reformom, rastom gospodarstva i manjim deficitom. No, komisija traži strukturne reforme.

"Radit ćemo odgovorno, pokušat ćemo se dimenzionirati s onim sredstvima koje imamo, na dobrobit građana i gospodarstva", kazao je premijer Andrej Plenković.

Od bivših vlada, Komisija je tražila depolitizaciju strateških poduzeća, reforme uprave, pravosuđa, zdravstva i mirovinskog sustava.  Oreškovićeva vlada pristala je na zahtjeve Bruxellesa. Pooštrila uvjete za punu mirovinu, ali je plan na kraju propao.

"Mi nećemo mirovinu ni dočekati, već ćemo mirovinu dočekati na Mirogoju, Miroševcu iliti Markovom polju", kažu građani.

I oporba je kritična.

"Zadnjih godinu dana puna su im usta reformi, a od reformi nismo vidjeli ni R. Vidjeli smo samo plagijatorstvo, vidjeli smo samo poskupljenja i pojačanjo nasilje i ugrožavanje ljudskih prava", ističe Davor Bernardić (SDP).

Neke reforme znače i bolne rezove pa ih vlade nerado provode. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene