Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedica novog schengena

Kilometarske kolone na graničnim prijelazima, čeka se i do tri i pol sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sustavnih kontrola od četvrtka ujutro nastajale su kolone vozila na izlasku iz Slovenije na većim graničnim prijelazima prema Hrvatskoj te su osobna vozila na graničnom prijelazu Obrežje (Bregana) čekala tri i pol sata, a autobusi dva i pol sata, javljaju slovenski prometni servisi.

Prema izlazu na Bregani na slovenskoj je strani ujutro nastala kolona vozila duga pet kilometara, ali je poslije smanjena na tri kilometra, a smanjuje se i vrijeme čekanja, javlja slovenski Prometno-informacijski centar (PIC).

Nešto kraće vrijeme čekanja za izlazak iz Slovenije bilo je na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), gdje osobna vozila i autobusi za prijelaz granice čekaju 45 minuta, a teretna pola sata.

Pročitajte i ovo Davorin Klobučar, mjesni odbor Brod na Kupi - 2 Nakon odluke Slovenije Ponovne kontrole najviše će osjetiti stanovnici pograničnih mjesta: "U siječnju smo rekli zbogom granici, ali vremena su turbulenta" Pooštravanje graničnih kontrola - 1 Promijenjene okolnosti Vraća se kontrola na granici: Slovenija ima nova pravila, objavljeno do kada

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je sinoć za Slovensku televiziju da će zbog očekivanih gužvi na granici sljedećih dana Slovenija povremeno obustavljati sustavne kontrole građana državljana EU-a prema izmijenjenom schengenskom režimu, ali ovisno i od procjene sigurnosnog stanja na svakom pojedinom prijelazu, kako bi se protok prometa ubrzao, no nije detaljnije naveo koje će kriterije pri tome koristiti.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak piše da će slovenska policija sljedećih dana kad se zbog Uskrsa očekuje povećan promet nastojati smanjiti kolone koje su se pokazale kao velik problem pri početku primjene izmijenjenih pravila krajem prošlog tjedna, dok će putnike iz trećih država i dalje kontrolirati sustavno uz skeniranje dokumenata kao i do sada.

"Svaka policijska jedinica će za svaki granični prijelaz pojedinačno napraviti svoju ocjenu rizika, na temelju konkretne situacije na granici i podataka s kojima raspolaže", navodi list.

"Delo" tvrdi da su nova schengenska pravila o sustavnom nadzoru granice i putnika radi veće sigurnosti prilično "nejasna" i da su mnogi njima "zbunjeni", no da je još "dugi put" do eventualne promjene donesenih pravila o sustavnoj kontroli.

Zato će se novi režim radi veće sigurnosti u Europskoj uniji i schengenskom prostoru morati primjenjivati i idućih mjeseci, osim u izuzetnim slučajevima i kad se procijeni da je sigurnosni rizik manji, navode slovenski mediji.

Slovensko ministarstvo za javnu upravu osigurat će 10 do 15 mobilnih toaleta koji će se prema potrebi postavljati uz granične prijelaze koji budu najviše opterećeni, a u slučaju vrućina putnicima koji se nađu u zastoju uz granične prijelaze nuudit će se voda, navodi "Delo".

Budući da su pred vratima uskrsnji praznici, slovenski će granični policajci prema osmom članku uredbe o sustavnoj kontroli na schengenskoj granici povremeno obustavljati sustavni nadzor putnika, a povećat će se i broj policajaca na prijelazima kako bi postupak bio što ekspeditivniji, navodi list. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene