Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Socijalna (ne)pravda

Začarani krug siromaštva i birokracije: Žele pronaći posao, no sustav im ne omogućuje ni - osobnu iskaznicu

Beskucnici
Beskucnici DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Beskućnici u RH Beskućnici u RH Foto: DNEVNIK.hr Beskucnici Beskucnici Foto: DNEVNIK.hr Zvonko Mlinar Zvonko Mlinar Foto: DNEVNIK.hr Marija Penava Šimac Marija Penava Šimac Foto: DNEVNIK.hr +0 Socijalna (ne)pravda Galerija 1/5 >>
U četvrtak je obilježen svjetski Dan socijalne pravde, no ipak u Hrvatskoj postoje oni koji nemaju krov nad glavom, topli obrok i mala ili nikakva primanja. U začaranom krugu siromaštva, teško je čak i dobiti dokument koji potvrđuje da postoje.

"Suprug i ja ostali smo bez posla. Bili smo podstanari, neko smo se vrijeme snalazili pa smo završili praktički na ulici", rekla je naša sugovornica.

Pročitajte i ovo Ilustracija ovo morate znati Sve na jednom mjestu: Ovako se pripremite ako vam treba nova osobna iskaznica Ilustracija Beskućnici u Zagrebu Koliko ih ima, nitko pouzdano ne zna, no nisu svi zaboravili na njih: Iz Grada pozivaju da se jave za pomoć

S ulice su se sklonili u prihvatilište Crvenog križa. U novom statusu beskućnika.

"Drugačije vas ljudi gledaju i cijene. Misle da ste narkomani, da ste prljavi ili da ste alkoholičari", dodala je sugovornica.

Onima koji ostanu bez krova nad glavom jedini je cilj stati ponovno na svoje noge. Prva je stavka pronaći posao. No posao ne mogu pronaći ako nemaju valjanu osobnu iskaznicu (OI), a valjanu osobnu iskaznicu ne mogu imati ako nemaju adresu na koju će prijaviti prebivalište.

U Ministarstvu za socijalnu politiku kažu da se u tom slučaju osoba može javiti policiji.

"Policijska postaja dužna je svakoj osobi u RH koja nema utvrđeno prebivalište isto utvrditi na ustanovi socijalne skrbi. Nakon zaprimanja obavijesti od Centra za socijalnu skrb policijska postaja utvrđuje prebivalište rješenjem i to predstavlja preduvjet da bi osoba mogla ishoditi osobnu iskaznicu", rekla je Marija Penava Šimac iz Službe za zaštitu i promicanje prava socijalno osjetljivih skupina.

To znači da na osobnoj iskaznici stoji adresa ustanove socijalne skrbi. Tamo će korisnicima pristizati pošta i dokumenti.

Mnogo je i onih koji na zagrebačko područje dolaze zbog razvijenih socijalnih usluga.

"Oni ne mogu ostvariti nikakva prava jer im je prebivalište izvan nadležnosti Centra za socijalnu skrb Zagreb. Kad policija utvrdi da ne prebivaju na mjestu na kojem je prijavljeno, poništava im osobnu iskaznicu i ulaze onda u začarani krug", objasnio je Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike.

Procjenjuje se da je u začaranom krugu beskućništva u Hrvatskoj 2000 ljudi. U 14 prihvatilišta i prenoćišta mjesta ima za njih tek 450.

Boravak u prihvatilištu i prenoćištu varira, kaže Lana Trupković, psihologinja u prihvatilištu Crvenog križa: "Netko se zadrži možda samo preko noći, dok se neki teže snađu i ostanu možda i nekoliko godina." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene