Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi oko naplaćivanja

Znate li koja su vaša prava kod stomatologa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je poslalao priopćenje u kojem pojašnjava prava osiguranika u ordinacijama stomatologa na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'S obzirom na nedavne objave u medijima o problemima oko naplaćivanja bijelih ispuna u ordinacijama dentalne medicine, te s obzirom na brojne upite naših osiguranika i novinara, željeli bismo još jednom pojasniti prava naših osiguranih osoba u ordinacijama njihovih izabranih doktora dentalne medicine na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte i ovo Higijena zubi, ilustracija - 1 Nismo se proslavili Zapanjujući podaci - Hrvati godišnje kupe samo jednu četkicu za zube: "To je ko žena - imate jednom i ne mijenjate" Slika nije dostupna Moraš ga voljeti i kada ti zube vadi: Raspjevani stomatolog osvojio novom hitom

Sami osiguranici često su zbunjeni i pitaju se jesu li im njihovi doktori dentalne medicine s pravom naplatili uslugu, ili koriste svoj položaj i naplaćuju im i ono što ne treba. Upućujemo osiguranike na javno dostupni Pravilnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti kojim je jasno određeno koje su to usluge na koje osiguranici imaju pravo na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja, a koje su izvanstandardne usluge koje osigurane osobe mogu samostalno platiti.

Smatramo da osigurane osobe HZZO-a imaju pravo na široki dijapazon usluga na trošak obveznog zdravstveno osiguranja što se može i provjeriti u spomenutom Pravilniku.

Konkretno, u slučaju plaćanja bijelih ispuna, osigurane osobe HZZO-a imaju pravo na bijele ispune za sjekutiće i očnjake (od jedinice do trojke u gornjoj i donjoj čeljusti) na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja, a za ostale zube imaju pravo na amalgamske ispune.

Ukoliko osiguranici žele bijele ispune na zubima od četvorke na dalje, taj postupak i plombiranje plaćaju samostalno, prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine. Cijena bijelih i amalgamskih ispuna znatno se razlikuje, ne samo po materijalu već i po tehnici izrade i načinu rada, stoga nije moguće nadoplaćivanje za bijele ispune od četvorke na dalje. Dakle, nije riječ samo o različitim materijalima, već i o različitim postupcima, zbog čega se njihova cijena razlikuje.

>>
'Ako uzmete samo 100 kuna po pacijentu, to su deseci tisuća kuna'

Osiguranici HZZO-a imaju pravo na trošak HZZO-a na npr. liječenje zuba, vađenje zuba, upućivanje na specijalističko liječenje izdavanjem uputnice za teže zahvate po procjeni izabranog doktora dentalne medicine, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca do dva puta godišnje, na protetske radove, npr. zubne krunice, djelomične i totalne zubne proteze, ovisno o dobi.

Sve usluge izvan standarda liječnici naplaćuju prema cjeniku dentalnih usluga koji formira Hrvatska komora dentalne medicine, a ne HZZO. Pacijent mora dati pristanak izjavom ili potpisom u svoj zdravstveni karton te zatražiti račun. Cjenik mora biti izložen na vidljivom mjestu u ugovornoj ordinaciji, a njime su određene minimalne cijene utvrđene od strane Hrvatske komore dentalne medicine.

HZZO pokriva trošak aparatića za zube osiguranim osobama do 18 godina starosti. Osigurana osoba ima pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja na pomične, nepomične i retencijske ortodontske naprave jednom tijekom provođenja ortodontske terapije do navršene 18.-te godine života.

Pacijenti za trošak koji smatraju neopravdanim mogu zatražiti povrat sredstava od HZZO-a, a u upravnom postupku bit će utvrđeno je li zahtjev osnovan. Rad ordinacija dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kontrolira Služba za nadzor i kontrolu HZZO-a, u redovnim i izvanrednim nadzorima.

Napominjemo da je HZZO kao javni osiguravatelj koji raspolaže javnim budžetom dužan poslovati prema propisima i provoditi redovite nadzore i kontrole ordinacija dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, provjeravajući na taj način poštuju li zdravstvene ustanove odredbe ugovora potpisanog s HZZO-om.

Ako se osiguranim osobama ne naplate izvanstandardne usluge, zapravo se krši zakon. Ukoliko svojim pacijentima netko želi darovati izvanstandardne zdravstvene usluge, to može učiniti, no na svoj račun, a ne na račun državnog proračuna, jer HZZO-a svaku potrošenu kunu mora opravdati vodeći se važećim propisima', stoji u priopćenju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene