Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruko naplaćivanje

'Ako uzmete samo 100 kuna po pacijentu, to su deseci tisuća kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazak zubaru neugodan je sam po sebi, a kada nakon bušenja i brušenja stomatolog izrekne i cijenu, mnogi ostanu iznenađeni. U ordinacijama koje imaju ugovor s HZZO-om, pacijenti više ne znaju je li popravak besplatan ili nije.

Jedan pacijent je promijenio stomatologa jer mu je naplaćivao. I njegov raniji liječnik i nova liječnica imaju ugovor sa HZZO-om, ali nova liječnica ne naplaćuje ništa.
'Vađenje je bilo 150 kuna, popravak nešto i više. Ja sam pitao zašto, on kaže radi troškova. Užas, u ovoj krizi', kazao je pacijent.

Zbog ovakve situacije, ravnatelj splitskog Doma zdravlja, Dragomir Petrić, danas se žalio ministru zdravlja Ostojiću. Pojavio se prijedlog da se odijeli privatno i državno radno vrijeme, no nije jasno kako.

Pročitajte i ovo Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge Ilustracija problemi u zdravstvu Proradio sustav za recepte i preglede: HZZO se ispričao zbog poteškoća

Ravnatelj se buni da neki stomatolozi dvostruko naplaćuju svoje usluge, HZZO-u, odnosno državi, i pacijentima. 'To je to crno tržište koje ja ne želim u Domovima zdravlja. Ako uzmete samo 100 kuna puta 50 pacijenata dnevno, to su deseci tisuća kuna, milijuni', kazao je Petrić.

Istaknuo je i da stomatolozi koji imaju koncesiju kod HZZO -a od države dobivaju godišnju glavarinu po pacijentu, i često povoljan najam uređene ordinacije. Po tome, kaže, ne bi smjeli osnovni rad, recimo vađenje zuba i plombiranje, naplaćivati i pacijentu.

>> Preživio rat, a bojao se sjesti u zubarski stolac!

Danas smo uzaludno obilazili ambulante i pokušali dobiti izjavu stomatologa. Mnogi su odbili stati pred kamere. Neki ističu kako nabavljaju skupi materijal za plombe, anestetike, opremu i da ne mogu raditi samo uz cijenu glavarine. Uvjeravaju da i stomatološka komora traži da radove naplaćuju.

U Ministarstvu su ravnatelju splitskog Doma zdravlja rekli kako je rješenje možda da se odvoji radno vrijeme stomatologa za privatne popravke i one o trošku HZZO -a. No, zaista nije jasno kako će to funkcionirati.

Inače, ravnatelj splitskog Doma zdravlja ističe da dvostruke naplate nisu samo kod zubara nego i drugih specijalista, ginekologa, pedijatara i slično, ali se pacijenti boje progovoriti protiv svoga liječnika. Uz svu ovu problematiku uskoro će, izgleda, kao problem iskrsnuti i to što se ukidaju vikend dežurstva, hitne službe u ambulantama. Jednostavno, država za to nema novca. Značit će to veće gužve na bolničkoj hitnoj pomoći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene